Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Vojna vse spremeni

Kako sta mlada Slovenka in njen oče preživela drugo svetovno vojno, o njunem značaju in pogumu
Stasha Furlan Seaton
Vojna vse spremeni
24,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Modrijan
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-241-989-9
Prevod Maja Novak, Andrej E. Skubic
Spremna beseda Peter Vodopivec
Urejanje Špelca Mrvar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 13,5 cm
620 g
432 strani
Tip knjige
spomini, pričevanja in pisma
Kategorije
zgodovina
biografije in spomini
leposlovje

Založnik o knjigi

Najbolj krizni trenutek v zgodovini Slovencev – čas druge svetovne vojne – je spletel mnogo tragičnih in presunljivih zgodb. Ena teh zgodb se nam v vsej svoji razsežnosti kaže šele zdaj, več kot sedemdeset let po vojni. Napisala jo je ameriška Slovenka, ki je zaradi težkih spominov in življenja v Ameriki opustila celo materni jezik in knjigo objavila v angleščini. To je Stasha Furlan Seaton, drugi otrok dr. Borisa Furlana, slovenskega profesorja prava, obtoženca na Nagodetovem procesu poleti 1947.

Družina Furlan je živela v Trstu, potem pa pred fašističnimi predvojnimi pritiski pobegnila v Jugoslavijo. V ustaljeno življenje je posegla vojna in Furlanovi so zbežali v Jeruzalem. Od tam jih je pot vodila v Južnoafriško republiko, zatem v New York in London, kjer je bil Boris Furlan kratek čas član jugoslovanske kraljeve vlade. Nato so se vrnili v Jugoslavijo. A to ni bila več država, ki so jo poznali prej. Stasha Furlan se je pridružila partizanom v Dalmaciji, prišla v Ljubljano in nato v Trst. Od tam ji je uspelo priti v Rim, nazadnje pa je za vedno zbežala čez lužo, kjer je doštudirala, se zaposlila in si ustvarila družino.Ves ta čas je nosila breme spomina na očeta, ki je prisilno ostal v Jugoslaviji: »Uživala sem na soncu, ki je grelo moje telo, in počasi segla po izvodu New York Timesa z datumom 20. avgust. S pogledom sem preletela naslove in pretresena prebrala: Trije Jugoslovani obsojeni na smrt kot sovražniki režima.« Med obsojenimi je bil tudi njen oče, Boris Furlan.

Knjiga Vojna vse spremeni so spomini, nostalgični spomini na brezskrbno mladost v predvojni Jugoslaviji in Trstu, in boleči spomini na medvojni in povojni čas političnih pritiskov in hudih življenjskih preizkušenj. To je tudi biografija Borisa Furlana, človeka, ki mu je neki politični režim uničil življenje.

Recenzija Bukla

(Skupen opis za knjigi Domov in Vojna vse spremeni)

Knjigi Domov in Vojna vse spremeni je treba brati v kompletu, skupaj namreč razgaljata družinsko usodo profesorja prava dr. Borisa Furlana, njegove žene ter otrok Staše, Boruta in Aljoše, ki jih je druga svetovna vojna pahnila v vrtinec ločitev. Bili so ugledna meščanska družina v Trstu, ki so ga morali zapustiti zaradi italijanskega fašizma. Ko se je najavljala vojna, so iz Ljubljane zbežali v Afriko in naprej v ZDA, nakar so odšli v Veliko Britanijo, kjer je dr. Furlan sodeloval v jugoslovanski kraljevi vladi v izgnanstvu. Mladi Aljoša je ostal sam v Ameriki, kjer se je nekako preživljal in maturiral. Staša se je z mamo vrnila iz Londona v Jugoslavijo in se pridružila partizanom, v narodnoosvobodilni boj pa se je leta 1944 javil tudi sedemnajstletni Aljoša 1944, s čimer se je začela njegova dolga pot prek Rusije v Jugoslavijo, ki jo popisuje v knjigi Domov. Dr. Furlan se je v domovino vrnil pol leta za hčerjo in ženo, toda bil je pod budnim očesom oblasti in hči ga je leta 1945 lahko obiskala le v hotelu. Sin Borut je bil član partije, vseeno pa je Staši pomagal priti do Trsta, kjer ji je mama naročila, naj odide in naj se pod nobenim pogojem nikoli več ne vrne. Družina se ni nikoli več srečala. Aljoša je ob prihodu v Ljubljani našel brata, oče je bil namreč v zaporu in obsojen na smrt, Staša pa je za vedno odšla. Očeta so v zaporu zlomili, po vojni pa z njim obračunavali na različne načine, tudi fizično. Aljoša, ki je videl pol sveta, je delal kot novinar poročevalec, na uradnem obisku v Indiji in Burmi je med drugim spremljal Tita. Predgovor v njegovo knjigo je napisala hči Špela, obsežne spomine na očeta in mladost pa je zapisala danes 94-letna Stasha Furlan Steaton. Trpka družinska saga, ki v mozaik novejše zgodovine prinaša povsem nove koščke.

Žiga Valetič, Bukla 131

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...