Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Vražja Liza

Čarovnije v zraku
Zlatka Rakovec-Felser
Vražja Liza

Zaradi različnih vzrokov knjige ni možno kupiti. Za več informacij nas kontaktirajte.

Povej naprej

Založba Pivec
Zbirka Branje. Proza
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-6968-88-1
Leto izdaje izvirnika 2017
Spremna beseda Polona Vidmar
Urejanje Zala Stanonik

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15,1 cm
290 g
203 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
leposlovje > zgodovinski roman
biografije in spomini
slovensko leposlovje

Založnik o knjigi

Elizabeta Katarina je bila vedoželjna oseba, ki je natančno sledila svojim načrtom. Razmere, v katerih je živela, niso bile naklonjene njej podobnim ženskam, obžarjenim z močjo uma, volje in osebnega šarma, a je nobena prepreka ni ustavila. S trdno roko je vladala z vrha trdnjave Riegersburg, ki jo je tedanji cesarski dvor po njeni zaslugi razglasil za najmogočnejšo utrdbo krščanstva v obrambi pred Turki na Štajerskem, ljudstvo pa je zato svoji vladarici skrivoma nadelo vzdevek Huda Liza.

Avtorica Zlatka Rakovec-Felser to, še za današnji čas v mnogih pogledih nenavadno žensko, bralcu predstavlja z imenom Vražja Liza. Uvede nas v njeno razgibano življenje, prepleteno z ljubeznijo, strastjo, izgubo, porazi in trenutki šibkosti, a tudi poguma in odločnosti. Njena zgodba pa je povezana tudi z zgodovino Maribora in njegove okolice, a o tej plati ne vemo prav veliko.

Recenzija Bukla

Odkrivanje zgodovine, sploh tistih njenih manj poznanih koščkov, avtorico romana silno privlači že od nekdaj. Med svojim raziskovanjem je tako naletela tudi na eno redkih štajerskih plemkinj iz 17. stoletja – Elizabeto Katarino Wech sler – , ki se je kot baronica rodila v Radgoni. Elizabeta je bila v marsikaterih stvareh precej pred časom: s svojo prodornostjo, dobro organizacijo in neverjetno gospodarnostjo je prekašala številne moške, zaradi česar je bila pogosto trn v peti (mejnim) graščakom in drugi gospodi, ki se je želela polastiti njenega imetja. A sposobne, »vražje Lize«, kot so jo klicali, in njenega strateško zgrajenega gradu Riegersburg, pomembne protiturške utrdbe ob vzhodni meji cesarstva, ni bilo moč kar tako ukaniti ali premagati. Roman, utemeljen na zgodovinskih dejstvih in obogaten s prepletom preteklosti s sedanjostjo, v ospredje postavlja lik za številne manj poznane ženske, ki pa prav zaradi pisateljičinega plastičnega orisa zaživi v vsej svoji pomembnosti.

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 136

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...