Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zadnji polet »Maggiejinih hlačk«

Vojna zgodba o begu in rešitvi
Ray E. Zinck
Zadnji polet »Maggiejinih hlačk«
25,00 € 25,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,75 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba ZRC, ZRC SAZU
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-05-0172-5
Naslov izvirnika Final flight of Maggie's drawer
Leto izdaje izvirnika 1998
Prevod Milena Podgoršek, Janez Žerovc

Tehnične lastnosti
trda vezava
24,5 x 18 cm
480 g
206 strani
Tip knjige
spomini, pričevanja in pisma
Kategorije
biografije in spomini
zgodovina > 20. stoletje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kanadski novinar, dokumentarist in raziskovalec Ray E. Zinck je skoraj petdeset let po koncu 2. svetovne vojne srečal nekdanjega letalca, vojnega veterana Joeja Maloneyja, in o njem napisal pretresljivo življenjsko zgodbo. Joe je bil strelec v repni kupoli tedaj največjega bombnika ameriškega vojnega letalstva B-24 liberator. Knjiga Zadnji polet »Maggiejinih hlačk« je izšla leta 1998 in nam razkriva letalčevo zgodbo od trenutka, ko je stopil v vojsko, se izšolal za strelca na težkem letalskem mitraljezu, do odhoda na bojišče v Sredozemlje v Italiji, pa do jedra zgodbe, ki govori odrešilnem skoku iz letala, o begu in reševanju.

Maloney je imel za seboj že celo vrsto misij, ko je bil njegov bombnik tistega usodnega dne na cvetno nedeljo 1944 med bombnim napadom na tovarne v avstrijskem Steyerju hudo poškodovan. Po hudih spopadih s sovražnimi lovci v zraku so se komaj še privlekli do Slovenije in nad Gorjanci izskočili. Čeprav je sprva slabo kazalo, da bodo padli blizu Novega mesta, jih je veter na srečo zanesel proti ozemlju v vznožju Gorjancev, ki je bilo že v partizanskih rokah. Tako je bila vsa posadka rešena pred ujetništvom. Toda od tu dalje se zgodba šele zaplete.

Ker letališče v Krasincu v Beli krajini ni delovalo, so jih partizani morali odvesti čez Kolpo, preko Hrvaške do naslednjega partizanskega letališča na osvobojenem ozemlju v zahodni Bosni. Vso skoraj mesec dolgo pot so jim bili za petami Nemci in ustaši. Lačni, izčrpani, slabo oblečeni in obuti so v spremstvu partizanov bežali po neobljudenih krajih in se tako izogibali zasedam. A kljub temu nesreči niso ubežali ...

Avtor slikovito opisuje pripoved rešenega letalca Maloneya, polno dramatičnih dogodkov in nečloveških naporov, prepletajočih se z odrekanjem domačinov, ki nesebično pomagajo letalcem preživeti na begu. Še posebno pa poudari požrtvovalnost njihovih partizanskih vodnikov, ki skupaj z letalci premagujejo vse težave in so zanje pripravljeni celo tvegati lastna življenja.

Recenzija Bukla

Največja vojna doslej je v svoj vrtinec potegnila milijone vojakov in civilistov, njihove osebne usode pa so začele prihajati na dan šele potem, ko so zgodovinarji in politiki opravili svoje delo in zapisali, kaj da se je zgodilo. Tudi posamezniki v skupinah, ki jih je povezalo skupno doživetje, so v sebi ohranili vsak svojo edinstveno zgodbo. Tako kot posadka ameriškega bombnika, v mladostni razposajenosti krščenega za Maggiejine hlačke. Za trojico od preživelih letalcev, ki so jih aprila 1944 sestrelili nad Gorjanci, partizani pa so jih, z Nemci, belogardisti in ustaši za petami, rešili na varno, je bila prestana groza še preveč živa, da bi o njej govorili. Toliko zgovornejši pa je bil mitraljezec Joe Maloney, ki svoje izkušnje ni hotel pozabiti. Kanadskega novinarja Raya E. Zinka je tako navdušila, da ji je dal knjižno obliko. Nastal je zanimiv preplet zgodovinskih dokumentov ter spominov in zapisov samega Maloneyja, pa tudi prispevkov mnogih drugih – med njimi fotografa Edija Šelhausa –, udeleženih v zgodbi ali dobrih poznavalcev takratnih dogodkov.

Iztok Ilich, Bukla 148

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...