Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Žiga Zois, Casanova in Trst

Ljubljana – Trst – Benetke
Marija Kacin
Žiga Zois, Casanova in Trst
27,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Bogataj
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-6035-70-5
Leto izdaje izvirnika 2019
Urejanje Damijan Bogataj

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 21,5 cm
690 g
186 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
zgodovina
biografije in spomini

Povej naprej

Založnik o knjigi

Marija Kacin že vrsto let raziskuje življenje in delo Žige Zoisa na območju med Ljubljano, Trstom in Benetkami. Iz originalnih virov je izluščila zgodbo o povezavah med slavnim pustolovcem Giacomom Casanovo in baronom Žigo Zoisom ter življenju v Trstu, Benetkah in Ljubljani v času razsvetljenstva. Ugotovitve raziskave je strnila v knjigo, ki z dovoljenjem uglednih arhivov in lastnikov zbirk prinaša originalne dokumente. Ti pričajo o življenju takrat najbogatejšega Slovenca in enega največjih industrialcev Srednje Evrope Žige Zoisa ter slavnega Giacoma Casanove, ki se je v zgodovino zapisal predvsem kot neumorni lomilec ženskih src. Marija Kacin pa na podlagi dokumentov dodaja, da je bil pravzaprav dobro plačan beneški vohun, ki bi mu danes rekli tudi industrijski špijon. Zanimivo branje, ki odpira nova in nova vprašanja.

O AVTORICI
Marija Kacin je rojena v Gorici. Maturirala je na tamkajšnji slovenski klasični gimnaziji in leta 1957 doktorirala na Filozofski fakulteti rimske univerze La Sapienza. Poučevala je italijanščino na slovenskih srednjih šolah v Trstu, najdlje na klasičnem oddelku Liceja Franceta Prešerna. Leta 1992 je sklenila, da zaključi s poučevanjem. Objavila je tudi dve znanstveni raziskavi o Žigi Zoisu in iz italijanščine in vanjo prevedla več literarnih tekstov, med drugim: Dante Alighieri: Samo duševne reve podcenjujejo svoj jezik (iz Convivia in iz De vulgari eloquentia; Zaliv, Trst, 1969) in nekatera dela Borisa Pahorja. Živi in ustvarja v Trstu.

Recenzija Bukla

Založba Bogataj se pridružuje obeleževanju dvestoletnice smrti barona Žige Zoisa s knjigo tržaške profesorice Marije Kacin. Iz originalnih virov je avtorica ustvarila zgodbo o povezavah med slavnim pustolovcem in lomilcem ženskih src Giacomom Casanovo in velikim razsvetljencem Žigo Zoisom, ki sta se spoznala v Trstu. Ugotovitve svoje večletne raziskave je strnila v nadvse lepo oblikovano knjigo, ki z dovoljenjem uglednih arhivov in lastnikov zbirk prinaša vpogled v številne originalne dokumente. Ti pričajo o življenju na relaciji med Ljubljano, Trstom in Benetkami takrat najbogatejšega Slovenca, pobudnika razvoja znanosti in enega največjih industrialcev Srednje Evrope, Žige Zoisa, ter slavnega, razvpitega in neumornega ženskarja Casanove. Je bil slednji v resnici pravzaprav dobro plačan beneški vohun pod krinko zapeljivca, ki bi mu dandanes lahko rekli industrijski špijon? Delo je opremljeno z risbami, načrti, deli rokopisov in s posebej označenimi ter oblikovanimi dokumenti v italijanščini. Vznemirljivo delo, ki razsvetli nekatera stara znanja in odpira številna nova vprašanja.

Sonja Juvan, Bukla 152

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...