Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Življenje je srhljiva pravljica

Tritirni kalejdoskopsko-mozaični roman, v katerem se prepletajo moje zdravljenje po ugotovitvi neozdravljive rakaste bolezni konec leta 2014, mamin vojni dnevnik iz obleganega Sarajeva v letih 1992-1995 ter spomini, ki so se mi ob tem porajali in me obletavali kot ptiči Frančiška Asiškega
Josip Osti
Življenje je srhljiva pravljica
32,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Pivec
Zbirka Branje. Proza
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-7026-94-8
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Urejanje Nino Flisar

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 15,5 cm
760 g
491 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
biografije in spomini
leposlovje
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Gre za tretji mozaični biografski roman Josipa Ostija (prva dva, Duhovi hiše Heinricha Bölla (Mladinska knjiga) in Pred zrcalom (Založba Pivec), sta izšla leta 2016 in 2017) v neformalni trilogiji.

Roman je sestavljen iz treh delov, osrednji je vojni dnevnik Ostijeve matere, ki je izjemno, dragoceno in pretresljivo pričevanje, ki bo, po mnenju recenzenta Boris A. Novaka "obveljal za enega izmed najpomembnejših dokumentov troletnega obleganja Sarajeva". Ta, skupaj z Ostijevimi močnimi zgodbami, spomini in razlagami dejansko tvori 'srhljivo' – ta pridevnik iz naslova je karseda utemeljen – podobo bosanske vojne in vzporednih dogajanj v drugih okoljih, vključno s slovenskim. Tretja razsežnost besedila so zelo natančni opisi Ostijeve bolezni in spopadanja z njo, ti podeljujejo vojnim pismom oz. dnevnikom njegove matere ter njegovimi spominom na to obdobje dodatno eksistencialno zavest. V prepletanju različnih elementov je to besedilo zelo zanimivo in inovativno, ali kot v recenziji zapiše Novak "kljub temu da gre za stvarna dejstva in verodostojne dogodke, učinkuje celota romaneskno."

Recenzija Bukla

Josip Osti z večtirnim dokumentarnim romanom Življenje je srhljiva pravljica zaokrožuje svojo osebnoizpovedno trilogijo, ki jo zaključni del sklepa s knjigama Pred zrcalom (2017), v kateri je zavzeto ter z izbrušenim pripovednim stilom popisal svoje zgodbe z raznimi ženskami v svojem življenju, in Duhovi hiše Heinricha Bölla (2016), v kateri so v ospredju njegove dolgoletne prigode z literarnimi kolegi in drugimi. Življenje je srhljiva pravljica v tem smislu dopolnjuje prvi dve knjigi, obenem pa ju tudi nadgrajuje, saj Osti zgodbo tokrat pripoveduje na več ravneh. Prva raven je povsem avtobiografska, v njej pa bralca seznani z medicinsko diagnozo, ki je je bil deležen pred leti, s katero se mu je že začela bližati starka s koso, zato se je zaobljubil, da bo njegovo spopadanje z njo ter postopke zdravljenja ter doživljanje ob tem popisal v knjigi, če preživi. Druga raven je osrčje knjige in predstavlja vsebinsko močno in dokumentarno zavzeto poročanje iz obleganega Sarajeva v obdobju 1992–1995, ki ga je v dnevniški obliki pisala avtorjeva mama. Tretja vzporedna nit pa prvi dve ravni povezuje in predstavlja fragmentarne dopolnitve avtorjeve in mamine zgodbe. Izpovedna trilogija, ki bi si zaslužila več pozornosti tako kritiške kot splošne javnosti.

Samo Rugelj, Bukla 152

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...