Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Bobri voz

Kako so barjanski koliščarji iznašli kolo; Interaktivni strip
Bobri voz

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Celjska Mohorjeva družba, Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-278-271-9
Leto izdaje izvirnika 2016
Urejanje Alenka Veber

Tehnične lastnosti
mehka vezava
29,5 x 21 cm
270 g
48 strani
Tip knjige
strip
Kategorije

Založnik o knjigi

avtorja likovnih predlog: Iztok H. Šuc, Gašper Vovk
avtor zgodbe besedila: Miha Čelar
fotograf: Rožle Bregar

Strip, v katerem koliščarji z Ljubljanskega barja s pomočjo mobilne aplikacije oživijo

Bobri Voz je interaktivni strip, ki je nastal po istoimenskem animiranem filmu. Avtor zgodbe in besedila Miha Čelar je vanj združil legendarne junake iz trilogije Janeza Jalna Bobri (Sam, Rod, Vrh), odkritje najstarejšega ohranjenega lesenega kolesa s osjo na svetu (Ljubljansko barje, 2002) in sodobno mobilno tehnologijo, s pomočjo katere junaki pred našimi očmi v stripu oživijo.

BOBRI VOZ je interaktivni strip, ki je nastal po istoimenskem animiranem filmu. V njem junaki, navdihnjeni po legendarni trilogiji Janeza Jalna Bobri, iznajdejo barjansko kolo. Ostrorogi Jelen in Neokretni Karp se v veliki dirki pomerita za roko Jezerne Rože. Karp Jelenu nastavi past, hlapec Premeteni Navihanec pa Jelena z nenavadno vrtečo se napravo reši iz zagate.

BOBRI VOZ je zgodba, ki ponovno oživlja čas izpred 5200 let, ko so na Velikem jezeru živeli koliščarji. Ti so za sabo pustili najstarejše kadar koli najdeno leseno kolo z osjo, ki ga je leta 2002 odkrila ekipa arheologov Inštituta za arheologijo pri ZRC SAZU pod vodstvom dr. Antona Veluščka.

Zgodba BOBRI VOZ je tako nastala kot nekakšna medgeneracijska iztočnica, ki naj bi predvsem mlajše gledalce uvedla v zahtevno dokumentarno filmsko pripoved o barjanskem kolesu. Nekateri liki v zgodbi sovpadajo z Jalnovimi, drugi pa so izmišljeni ali predelani. Prav tako so spremenjeni tudi nekateri odnosi med liki, celotna zgodba pa ima izmišljen zaplet, ki ga ni moč najti v nobenem od Jalnovih romanov.


BOBRI VOZ zato ni nadaljevanje legendarne Jalnove trilogije, ampak samosvoja zgodba, ki gledalca na zabaven in atraktiven način vabi k razmisleku o nastanku najstarejšega kolesa. Namen animiranega filma in stripa je, da gledalca in bralca vpeljeta v SKRIVNOST BARJANSKEGA KOLESA, brez dvoma pa bo zgodba v marsikom prebudila tudi strastnega bralca knjig, ki bo ponovno vzel v roke izvirne Jalnove Bobre in se z Ostrorogim Jelenom, Neokretnim Karpom in Jezerno Rožo podal na nepozabno literarno pustolovščino.

Recenzija Bukla

Leta 2002 je dr. Anton Velušček na Ljubljanskem barju odkril koliščarsko kolo, ki naj bi bilo sploh prvo najdeno leseno kolo, ki ga je naredil človek. Iz te najdbe je filmar Miha Čelar izpeljal projekt, ki obsega strip z naslovom Bobri voz ter animirani dokumentarec Skrivnost barjanskega kolesa. Zgodba se naslanja na znamenito literarno trilogijo Janeza Jalna Bobri, iz nje si namreč sposodi tudi glavne like, medtem ko scenaristični zaplet skuje na novo. Ostrorogi Jelen in Neokretni Karp tekmujeta za roko Jezerne Rože, kolo pa v nuji, da bi pomagal Ostrorogemu Jelenu, izumi njegov pomočnik Premeteni Navihanec. Na koncu stripa najdemo pojasnila glede orodij in druge koliščarske tehnologije, ustvarjalci pa so pripravili tudi aplikacijo za mobilne telefone. Gre torej za transmedijski projekt, ki davno pretek lost inovativno prenese v sodobni čas.

Žiga Valetič, Bukla 126

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...