Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Dežela senc

spomin na izgon in izginotje judovske skupnosti v Prekmurju
Oto Luthar, Martin Pogačar
Dežela senc
18,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba ZRC, ZRC SAZU
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-254-758-5
Leto izdaje izvirnika 2015

Tehnične lastnosti
mehka vezava
76 strani
Tip knjige
spomini, pričevanja in pisma
Kategorije

Založnik o knjigi

Dežela senc je berilo za uporabo pri pouku zgodovine v slovenskih osnovnih in tudi srednjih šolah. V prvem delu so predstavljene zgodovinske razmere, ki so vodile do antisemitizma in holokavsta v Evropi, v drugem pa so podrobneje predstavljene slovenske razmere. Podrobneje je opisana izkušnja preživele interniranke Erike Fürst, posebna pozornost pa je namenjena izboru slikovnega gradiva, med katerim so tudi odlomki iz dveh grafičnih novel: Maus Arta Speigelmana in Berlin (knjiga 1 in 2) Jasona Lutesa. Prva, nedopolnjena izdaja je izšla leta 2012, tudi v angleščini.

Recenzija Bukla

Avtorja v tej večplastni knjižici popeljeta bralca – najstnika, pa tudi odraslega – od osnovnih pojmov, kot so holokavst, genocid, geto, deportacija in rasizem, do odgovorov na ključna vprašanja: Zakaj? Kako je bilo mogoče? Kdo je bil kriv za blizu šest milijonov med drugo svetovno vojno sistematično pobitih Judov, med njimi tudi velike večine pripadnikov njihove skupnosti iz Prekmurja? Luthar in Pogačar to katastrofo brez primere ilustrirata z odlomki iz stripov in s pričevanjem Erike Fürst iz Murske Sobote, ene redkih – od skupaj dobrih 450 odpeljanih jih je preživelo le 65 – , ki so prestali grozodejstva Auschwitza in drugih uničevalnih taborišč. Na koncu se vendarle ne moreta izogniti sklepni ugotovitvi, da je, podobno kot drugod v Evropi, antisemitizem ostal živ in je tudi v naših krajih sovraštvo preživelo usmiljenje.

Iztok Ilich, Bukla 109

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...