Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Delavnica, polna nereda

Sodobni rokodelci in oblikovalci v Sloveniji
Valentina Vovk, ... [et al.]
Delavnica, polna nereda
35,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, Zavod lab laar
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-6819-64-0
Leto izdaje izvirnika 2014
Fotografije Maj Pavček
Urejanje Maja Korun Hočevar

Tehnične lastnosti
trda vezava
26,5 x 21,5 cm
850 g
190 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga z naslovom Delavnica, polna nereda je rezultat obsežnejšega pilotskega projekta, katerega namen je zapolniti vrzel, ki v slovenskem prostoru zeva na področju predstavljanja sodobnega rokodelstva in njegove reflektirano-analitične obravnave.

V knjigi je predstavljenih triintrideset portretov izbranih sodobnih slovenskih rokodelcev, ki sta jih obiskala Valentina Vovk in fotograf Maj Pavček. Dodana vrednost knjige so strokovna besedila strokovnjakov s področja etnologije in kulturne antropologije, ki vsako na svoj način in skozi specifičen zorni kot svoje vede pripovedujejo zgodbe iz zakulisja aktualne problematike sodobnih rokodelcev v slovenskem prostoru.

Profesor dr. Janez Bogataj govori o rokodelstvu in njegovem razvoju v Sloveniji, ki ga skozi zgodovinsko perspektivo umešča v širši družbeni prostor Evrope.

Blaž Bajič predstavlja svojo etnografsko raziskavo o rokodelsko-umetniških festivalih in sejmih v Ljubljani. Tekst analizira njihovo pojavnost znotraj prostorov, v katerih se odvijajo, in kritično ocenjuje politično-družbeni kontekst, v katerega se vpenjajo.

Maja Korun opisuje življenje in delo sodobnih rokodelcev. Skozi etnografsko gradivo govori o problemih in potrebah, s katerimi se vsak dan soočajo pri svojem delu.

Namen knjige je zapolniti vrzel, ki v slovenskem prostoru zeva na področju predstavljanja sodobnega rokodelstva in reflektirano- analitičnem pristopa do obravnavanega pojava.

Namen knjige je prva reflektirana predstavitev sodobnega slovenskega rokodelstva in drugih sorodnih pojavov. Hkrati knjiga pa na enem mestu predstavlja izbor tehnološko kvalitetnih, estetsko dovršenih rokodelskih izdelkov in njihovih snovalcev v najbolj žlahtnem pomenu besede.

Recenzija Bukla

Pojem rokodelcev je danes presegel svoj prvotni pomen; pod omenjenim izrazom se zdaj skrivajo nadebudni ustvarjalci mlajše generacije, ki izdelujejo najrazličnejše stvari, narejene iz lokalnih in/ali ekoloških materialov. Prav tovrstni umetniki nastopajo v tej knjigi; predstavljeni so v triintridesetih portretih avtorice Valentine Vovk, ki jih je napisala zelo doživeto, tako zelo, da se bralec zlahka prestavi v delavnice posameznih rokodelcev in opazuje vse faze njihovega dela. Prepričljivost in živost predstavljenih umetnikov poglobijo imenitne fotografije Maja Pavčka, vse skupaj pa podkrepijo še uvodna besedila Maje Korun Hočevar, Blaža Bajiča in prof. dr. Janeza Bogataja. Vsi trije strokovnjaki poudarjajo pomen razvoja sodobnih rokodelcev in komentirajo celotni pojav tovrstne kreativne »industrije«, v kateri je zagotovo prihodnost. Ali, kot pravi dr. Bogataj: »Rokodelstvo je gotovo jelstvo!«

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 103

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...