Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Dinamika kapitalizma

Fernand Braudel
Dinamika kapitalizma

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Sophia
Zbirka Teorija
Leto izdaje 2010
ISBN 978-961-6768-21-4
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Leto izdaje izvirnika 2010
Prevod Gregor Moder
Spremna beseda Lev Centrih
Urejanje Uroš Zorman

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14 cm
210 g
134 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > ekonomija

Založnik o knjigi

Fernand Paul Achille Braudel (1902–1985) velja za enega največjih sodobnih zgodovinarjev, ki je v svojih velikokrat monumentalnih delih pokazal, da je pri pisanju zgodovine treba vključiti raziskavo najširših družbeno-ekonomskih dejavnikov in upoštevati pomen dolgega trajanja zgodovinskih procesov. Bil je vodja druge generacije zgodovinopisne šole, zbrane okrog revije Annales (urednik je bil v letih 1956–68), in ga štejemo za glavnega predhodnika teorije svetovnih sistemov.

Njegovo prvo veliko delo je bila knjiga Mediteran in mediteranski svet v času Filipa II. (La Méditerranée et le monde méditerranéen à l\'époque de Philippe II.) v treh zvezkih. Že v tej trilogiji se je ukvarjal s tremi ravnmi časa: geografskim časom, z njegovimi počasnimi, skoraj nezaznavnimi, a neizogibnimi spremembami; nato časom, v katerem se odvija socialna in kulturna zgodovina, kjer nastopajo družbene skupine, cesarstva in civilizacije, ki jih Braudel opazuje v razponu dveh ali treh stoletij; šele na tretji ravni časa nastopi dogodkovna, šolska zgodovina posameznikov, ki pa je za Braudela površinska in ima zavajajoče učinke.

Braudelovo naslednje monumentalno delo je bila Materialna civilizacija, ekonomija in kapitalizem, XV.–XVIII. stoletje (slovenski prevod je izšel v letih 1988, 1989 in 1991 v zbirki Studia humanitatis). Še preden je leta 1979 Materialna civilizacija izšla v knjižni obliki, je imel Braudel leta 1976 na univerzi Johns Hopkins v Združenih državah Amerike tri predavanja, na katerih je predstavil vsebino tega velikega dela, ki je bilo tedaj že skoraj v celoti pripravljeno, in besedilo teh predavanj prinaša knjiga Dinamika kapitalizma.

Poglavja »Premislek o materialnem in o gospodarskem življenju«, »Igre menjave« in »Čas sveta« so kratko, a navdihujoče popotovanje po raziskovanju narave kapitalizma enega največjih zgodovinopisnih umov 20. stoletja. Za Braudela »kapitalizem izhaja v prvi vrsti iz gospodarskih dejavnosti, ki se odvijajo na vrhu ali si prizadevajo k vrhu. Zato tak visoko leteči kapitalizem plava na dvakratni debelini materialnega življenja in povezanega tržnega gospodarstva pod seboj in je območje največjega dobička.«

Recenzija Bukla

Braudel (1902–1985) je tisti zgodovinar, ki me je ob slovenskem izidu tridelne Materialne civilizacije, ekonomija in kapitalizem, njegovega opusa magnuma (v prevodu Gregorja Modra je izšlo pri Studii Humanitatis v šestih knjigah v letih 1988–1991 in komplet je še vedno skoraj nemogoče dobiti tudi v antikvariatih), prepričal, da je branje zgodovine lahko tudi nekaj strašno zabavnega in inspirativnega. Dinamika kapitalizma je izšla v letu njegove smrti, gre pa za neke vrste knjižno opombo k Materialni civilizaciji, saj so v njej ponatisnjena tri Braudelova predavanja na univerzi Johns Hopkins v letu 1976, v katerih je zarisal, kakšnega knjižnega projekta se je lotil (prvi del je izšel tri leta kasneje). Enkraten vpogled v miselno delavnico enega največjih umov 20. stoletja.

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...