Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Doba ekonomistov

Zagovorniki svobode: od Adama Smitha do Miltona Friedmana
Edwin G. West, ... [et al.]
Doba ekonomistov
24,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Nova revija
Zbirka Izzivi svobode
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-6580-97-7
Naslov izvirnika The Age of Economists
Prevod Miriam Drev

Tehnične lastnosti
mehka vezava
328 strani
Tip knjige
zbornik
Kategorije
družbene vede > ekonomija

Povej naprej

Založnik o knjigi

V zadnjem polstoletnem obdobju smo končno spet odkrili preproste resnice Adama Smitha. Vzniknil je nov rod ekonomistov. Navdihnili so ga neutrudni »varuhi plemena«, kakršna sta ekonomista avstrijske šole, Ludwig von Mises in Friedrich A. Hayek, pa nemški ekonomist Wilhelm Röpke, ameriška ekonomista Milton Friedman in James Buchanan ter prepričljivi in razumljivi razširjevalci zamisli o svobodnem trgu, kot sta Henry Hazlitt in Warren Brookes.

Ti možje niso le neizpodbitno ovrgli trditve socialistov, neomerkantilistov in intervencionistov, temveč so tudi požlahtili ter izboljšali zamisli svojih predhodnikov iz osemnajstega in devetnajstega stoletja. Ustvarili so novo in odmevno vizijo, ki se zavzema za tržno ekonomijo in svobodno družbo. V tem zborniku , ki ga je izvirno izdal Hillsdale College Press, so v prerezu predstavljeni nekateri največji ekonomski zagovorniki svobodnega trga – od Adama Smitha do nobelovca Miltona Friedmana.

Recenzija Bukla

Zbornik, v katerem je besedila združilo enajst avtorjev, je posvečen Ludwiku von Misesu (1881–1973). Ekonomista Avstrijske šole knjiga postavi na prestol najuglednejših ekonomistov in obravnava še druga imena (Milton Friedman, Friedrich A. von Hayek, Warren Brookes itn.), ki so razvila doktrino svobodnega trga, kot si jo današnji Zahod jemlje za glavno gospodarsko sredstvo in cilj. Svobodni trg naj bi se bil edini zmožen postaviti po robu kolektivizmu socialističnih družb in pogoltni državi, ustvarjal naj bi individualizem in osebno svobodo, ki jo človek lahko izraža z osebno izbiro glede smeri trošenja svojega denarja. Knjiga z letnico 1999 deset let pred krizo slavi kapitalistično demokracijo ozkega pasu in – ne dosti drugače, kot je socializem slavil samega sebe na poti do idealov komunizma – človeštvu ponuja zmuzljive sanje neizčrpnega blagostanja. Doktrino prostega trga postavi na ramena velikanov, kakršen je Adam Smith (Bogastvo narodov), le da se je obseg razmisleka o gospodarnem ravnanju z omejenim skupnim dobrim narave od Smitha do današnjih zagovornikov prostega trga močno zmanjšal.

Žiga Valetič, Bukla 79-80

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...