Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Ekonomija neenakosti

Thomas Piketty
Ekonomija neenakosti

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Sophia
Zbirka Naprej!
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-6768-86-3
Naslov izvirnika L'économie des inégalités
Prevod Miha Lenardič
Urejanje Uroš Zorman

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14 cm
200 g
158 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > politika
družbene vede > ekonomija

O knjigi

Študija svetovno priznanega francoskega ekonomista o zgodovini in ekonomiji neenakosti statistično podrobno in z mednarodnimi primerjavami obravnava vprašanje neenakosti in redistribucije, ki je v središču dolgega političnega konflikta: liberalna pozicija pravi, da dolgoročno višanje prihodkov in življenjskega standarda, zlasti ko gre za najbolj prikrajšane, dosežemo le s tržnimi zakonitostmi, zasebno pobudo in rastjo produktivnosti; ukrepe javne redistribucije, ki že v osnovi ne smejo preseči zmernih okvirov, je treba omejiti na ukrepe, ki najmanj motijo delovanje teh učinkovitih mehanizmov. Na drugi strani tradicionalna pozicija levice z dediščino teoretikov socializma iz 19. stol. in sindikalizma pravi, da le socialni in politični boji onemogočijo revščino, ki jo proizvaja kapitalistični sistem; javni redistribucijski ukrepi morajo prodreti v osrčje proizvodnega procesa, z nacionalizacijo proizvodnih sredstev ali regulacijo plačnih razredov, ne preprosto s pobiranjem davkov za financiranje fiskalnih transferjev.

Ta konflikt kaže, da nesoglasja glede vloge in konkretne oblike javnih redistribucijskih ukrepov ne izhajajo nujno iz nasprotujočih si načel socialne pravičnosti, temveč bolj iz nasprotujočih si analiz ekonomskih in socialnih mehanizmov, ki proizvajajo neenakosti. Pravi spor je rezultat nestrinjanja o načinih, kako zares izboljšati življenjske pogoje najbolj prikrajšanih, in glede obsega pravic, ki ga je mogoče zagotoviti vsem. Le temeljita analiza socialno-ekonomskih mehanizmov, ki proizvajajo neenakost, bi torej omogočila presojo o umestnosti teh dveh vizij redistribucije, prispevala k osnovanju pravičnejših in učinkovitejših načinov.

Cilj knjige je predstaviti trenutno znanje, ki omogoča napredovanje v tej smeri. Je današnji pogled na Marxov Kapital in osnova za statistično podrobnejšo avtorjevo študijo Kapital v 21. stoletju, zato je namenjena širšemu krogu bralcev.

Recenzija Bukla

Thomas Piketty se je s svojo zadnjo knjigo Kapital v 21. stoletju zavihtel med ekonomiste, ki jih pozna tudi laična javnost. K temu je pripomoglo, da je svoje ideje predstavil v zanje ugodnem časovnem obdobju, ko je nekdanje »prizadevanje za enakopravnost« v zahodnih družbah najprej naraslo v »zavzemanje za enake možnosti«, nazadnje pa eskaliralo do »zagotavljanja enakosti«. Med temi na videz sorodnimi pojmi so pomembne semantične razlike, saj implicirajo vse močnejšo vlogo oblastnih organov v družbi. Ekonomija neenakosti pa je Pikettyjeva monografija, ki je izvirno izšla približno deset let pred Kapitalom. Avtor v njej najprej obravnava statusno neenakost med kapitalom in delom, potem pa se posveti neenakosti plač zaradi neenakosti človeškega kapitala. Ljudje po njegovem zaradi prirojenih razlik in okoljskih vplivov pač pridobijo različne veščine in so z njimi različno konkurenčni na trgu dela. Pikettyju bi se tako, denimo, zdelo koristno, če bi država šolarje razporejala ne v najbližjo šolo, pač pa »tako, da bi bil povprečni dohodek staršev v vseh šolah v regiji enak«. S tem naj bi imele »diskriminirane in nediskriminirane družbene skupine popolnoma enaka izhodišča za razvoj človeškega kapitala«.
Pikettyjeva pot v boljšo družbo je bila že v tej knjigi posvečena zmanjševanju razlik z visokimi progresivnimi davki in izenačevanju možnosti s političnimi ukrepi. Vseeno pa je bil dovolj realen, da je priznaval, da »brez zunanje prisile ne more priti do tako zamišljenega družbenega ravnovesja«. Slovenski bralec naj pri interpretaciji avtorjevih sklepov upošteva tudi to, da je dohodkovna neenakost v Sloveniji malodane za red velikosti nižja kot v Franciji in ZDA, na katerih je Piketty utemeljil svoje teze. Knjiga za mlade idealiste.

Sandi Kodrič, Bukla 118-119

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...