Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Hladna vojna in bitka za informacijsko tehnologijo

Janez Škrubej
Hladna vojna in bitka za informacijsko tehnologijo
25,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Pasadena
Leto izdaje 2008
ISBN 978-961-6361-98-9

Tehnične lastnosti
trda vezava
270 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > ekonomija

Založnik o knjigi

S čim je bilo mogoče Iskri Delti nadoknaditi svojo majhnost in kljub ameriškemu embargu na izvoz izdelkov informacijske tehnologije v vzhodne države postaviti v letu 1985 na noge eno do tedaj največjih računalniških omrežij na svetu, omrežje kitajske policije?
Kakšne usodne posledice so jo doletele ne le zaradi izgradnje tega omrežja, ampak tudi zaradi predstavitve svojega projekta paralelnih superračunalnikov PARSYS na vodilnih univerzah v ZDA in na Japonskem?
Zakaj je predsednik Sovjetske zveze Mihail Gorbačov med obiskom pri francoskem predsedniku Mitterandu leta 1988 z grenkobo priznal, da je Sovjetska zveza postala na koncu hladne vojne razvita kot kakšna banana republika z atomsko bombo? O čem se je predsednik prepričal, ko je istega leta obiskal Iskro Delto?
Zakaj sta se predsednika vlad največjih držav Kitajske in Indije ob svojih obiskih v Jugoslaviji zanimala predvsem za razvojne dosežke Iskre Delte?
Zakaj so Evropa in ostale države na svetu v razvoju informacijske tehnologije podrejene zmagovalki v hladni vojni - Združenim državam Amerike?
Kdaj je to kot prva spoznala Velika Britanija?

Odgovore avtor sistematično in zgodovinsko kronološko podaja v knjigi.
Avtor knjige, udeleženec bitke za obvladovanje informacijske tehnologije v času hladne vojne med Vzhodom in Zahodom, nas popelje skozi presenetljiva zgodovinska dogajanja v razvoju informacijske tehnologije, ki so se odvijala v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.
Informacijska tehnologija in z njo internet, ključna proizvoda hladne vojne, ki sta za življenje na planetu postala skoraj tako pomembna kot voda, sta odločilno prispevala, da je Zahod v tej vojni zmagal.
Ta globalni spopad, ki je bil od vseh v 20. stoletju sicer najmanj krvav, pa je bil za nadaljnji razvoj življenja na planetu najbolj usoden. Vodile so ga predvsem obveščevalne službe ZDA, SZ, Indije in Kitajske, pomembno vlogo pa je odigralo tudi podjetje Iskra Delta, katerega nastanek in vlogo med glavnimi akterji opisuje knjiga, ki jo držite v rokah.

Janez Škrubej, rojen leta 1946 v Mežici, je diplomiral na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani na Oddelku za računalništvo in informatiko in končal Program for Senior Executives na Massachusetts Institute of Technology – MIT, Sloan School of Management. Bil je prvi vodja predstavništva Digital Equipment Corporation – DEC za Jugoslavijo in eden od ustanoviteljev Delte ter njen direktor. Po vključitvi v Iskro je bil generalni direktor podjetja Iskra Delta ves čas njenega obstoja

Recenzija Bukla

Sedaj nam je nekaj najbolj naravnega, da si lahko v najbližji tehnični trgovini ali celo prek spleta kupimo najnovejši računalnik, a še pred četrt stoletja je bila zgodba na to temo povsem drugačna. Prav dobro se spomnim časov po letu 1982, ko so bili prvi osebni računalniki tipa Spectrum in Commodore vroče blago, ki pa ga pri nas ni bilo mogoče dobiti, in še danes obžalujem prelahko porabljenih 700 nemških mark (večletno odtegovanje pri žepninah), s katerimi mi je oče »z Zahoda«, torej iz Avstrije, priskrbel ZX Spectrum (s strašno kapaciteto 48kb), na katerega sem potem bolj ali manj odigral le nekaj iger. Ja, v času hladne vojne so bile informacijske tehnologije, med katere je sodilo tudi računalništvo, zaupno blago, do katerega vzhodnjaki niso mogli priti povsem brez težav. V tistih časih se je porodilo podjetje Delta, kasneje pa se je vključilo v Iskro in se preimenovalo v Iskro Delto. Njen direktor je bil ves čas njenega obstoja Janez Škrubej. Ta nas v svoji knjigi popelje skozi presenetljiva zgodovinska dogajanja v razvoju informacijske tehnologije, pri čemer je bila v teh časih pomemben igralec tudi Iskra Delta z doma razvito tehnologijo. Proti koncu osemdesetih let je bilo to podjetje že kar dobro zasidrano v tedanji Sovjetski zvezi, z dobrimi zvezami v Indiji in na Kitajskem in samo špekuliramo lahko, kaj bi se zgodilo in koliko bi lahko zraslo na danes več kot 200 milijard dolarjev vrednem kitajskem trgu, če ne bi bila Iskra Delta, tudi s pomočjo ameriške obveščevalne službe, likvidirana in ukinjena. To je bil še en kamenček v mozaiku propadanja socialističnega sistema ter vzpostavljanja ameriškega monopola na računalniškem in informacijskem ter kasneje tudi internetnem področju. Knjiga o temah polpretekle zgodovine, ki jih klasični zgodovinarji po navadi ne obdelujejo.

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...