Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Logika življenja

Kaj tiči za našimi na videz nerazumnimi odločitvami
Tim Harford
Logika življenja
28,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Učila International
Leto izdaje 2010
ISBN 978-961-00-0946-7
Naslov izvirnika The Logic Of Life
Leto izdaje izvirnika 2009
Prevod Urška Pajer

Tehnične lastnosti
trda vezava
267 strani
Tip knjige
popularna znanost
Kategorije
družbene vede > ekonomija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Življenje se včasih zdi nelogično. Ljudje počnejo nerazumne reči: uživajo mamila, imajo nezaščitene spolne odnose, se ukvarjajo s prostitucijo, kockajo in ropajo. Če pogledamo od daleč, ni življenje nič bolj pošteno in nič preprostejše. Zakaj nekatere soseske uspešno cvetijo in se druge spreminjajo v geta? Zakaj je rasizem še vedno prisoten? Zakaj dobiva vaš šef nespodobno visoko plačo?
Ekonomist Tim Harford na ta vprašanja ponuja presenetljive odgovore: za najbolj javnimi dogodki, kot so volitve, in za najintimnejšimi, kot so spolni odnosi, s pomočjo teorije racionalne izbire odkriva enake zakonitosti: v ozadju vsega – seksa in zločina, rasizma in pisarniške politike – tiči nova ekonomika, takšen ali drugačen izračun, kaj se (bolj) izplača. »Če so v nekaterih predelih pogosti zločini, se po teoriji racionalne izbire zločin tam izplača: poiskati moramo način, da zločinu zvišamo ceno ali znižamo njegove koristi. Če najstniki iz getov niso izobraženi, so po teoriji racionalne izbire prepričani, da so napori ob pridobivanju znanja večji kot koristi, ki jih znanje prinaša: ugotoviti moramo, ali imajo prav, nato pa moramo poskusiti spremeniti njihove spodbude.«

Logika življenja je namenjena širokemu krogu bralcev, saj je avtorjevo argumentiranje jasno in prepričljivo, v njej pa bodo tudi ekonomisti našli marsikaj novega in zanimivega.

Recenzija Bukla

Ekonomist Tim Hardford je že s svojo prvo knjigo Ekonomist pod krinko nanizal mnoge ekonomske razlage vsakdanjega življenja, od tega, zakaj so bogataši bogati, reveži pa revni in zakaj ni mogoče kupiti spodobnega rabljenega avtomobila, pa do poglobljene obravnave vzrokov za kitajski ekonomski čudež zadnjih desetletij. Sedaj je pri nas izšla še njegova naslednja knjiga Logika življenja, v kateri postreže z mnogimi racionalnimi razlagami, ki tičijo za na videz nelogičnimi primeri, s katerimi streže življenje. Tako dobite, recimo, odgovore na to, zakaj imajo mladi radi nezaščitene oralne spolne odnose, in vam postane jasno, zakaj nekatere soseske cvetijo, spet druge pa se spreminjajo v geta. Knjiga, po kateri mnoge navidezne neracionalnosti življenja postanejo precej bolj razumljive.

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...