Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Milton Friedman

Ideje in vpliv velikega ekonomista prostega trga
Eamonn Butler
Milton Friedman

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Inštitut Nove revije
Zbirka Izzivi svobode
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-93810-5-2
Naslov izvirnika Milton Friedman
Podnaslov izvirnika A concise guide to the ideas and influence of the free-market economist
Leto izdaje izvirnika 2011
Prevod Niki Neubauer

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22,5 x 15 cm
260 g
159 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > politika
biografije in spomini
družbene vede > ekonomija

Založnik o knjigi

Pričujoča knjiga ni kronološka zgodovina Friedmanovega (1912– 2006) življenja in dela, pač pa je urejena okoli ključnih idej tega Nobelovega nagrajenca za ekonomijo in okoli njegovih prispevkov k ekonomiji in politiki. Friedmanovo razmišljanje je močno vplivalo na svetovne voditelje, kot sta bila Margaret Thatcher v Veliki Britaniji in Ronald Reagan v Ameriki. V sedemdesetih letih 20. stoletja je poudarjal potrebo po zamenjavi fiksnih deviznih tečajev z odprtimi trgi deviz in s prosto trgovino. V osemdesetih so njegove ideje prispevale k propadu sovjetskega komunizma na Vzhodu in k privatizaciji na Zahodu. V devetdesetih so zagotovile osnovni načrt za reformo, ko so se države v Vzhodni Evropi in Latinski Ameriki po mnogih letih izvile iz totalitarizma. Po letu 2000 so pomagale zmanjšati svetovno inflacijo na desetino stopnje, ki je veljala še desetletje prej.

Frideman ni bil le najbolj znan ekonomist svoje generacije, pač pa se je v času, ko je bil svet bridko razdeljen na kapitalizem in komunizem, spustil v vsako pomembnejšo razpravo o tem, kako bi morala biti družba organizirana. Postal je vodilni svetovni zagovornik osebne in gospodarske svobode in njegovi argument so pomagali spremeniti politiko cele generacije.

Ta knjiga se osredinja na Friedmanovo inovativno razmišljanje o javni politiki – in kako so njegova priporočila privedla do resničnih in vplivnih političnih sprememb, ki, deloma, še vedno določajo, kako danes živi in dela na milijone ljudi po svetu.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...