Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Numerati

Stephen Baker
Numerati
24,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Pasadena
Zbirka Ventilator
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-6661-23-2
Naslov izvirnika The Numerati
Leto izdaje izvirnika 2008
Prepesnitev Leemeta

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 12,5 cm
230 g
228 strani
Tip knjige
popularna znanost
Kategorije
družbene vede > ekonomija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Vsakič, ko brskamo po internetu, klepetamo po telefonu ali nakupujemo z bančnimi karticami ustvarjamo tokove podatkov, ki se stekajo v obsežne digitalne kartoteke o prav vsakem izmed nas.

Tako zbrane drobce osebnih podatkov nato analizirajo najboljši matematiki, računalničarji in inženirji, ki jih Baker imenuje numerati. Z njimi ustvarjajo matematične modele človeštva, da bi korenito preoblikovali in prilagodili naš vsakdan – od nakupovanja do iskanja idealnega partnerja.

Baker v pogovoru z numerati razkrije prihodnost, ki hkrati straši in navdušuje. Delodajalci bodo lahko nadzorovali vsak gib zaposlenih. V trgovinah nas bodo vozički pozdravili po imenu in vodili do najljubših izdelkov, pri tem pa nas zapeljevali s točno tistimi popusti, ki se jim ne bomo mogli upreti. Politični kandidati bodo lahko svoja sporočila natančno prilagodili posamičnim volilcem.

Obenem bodo v domove postavili ali pa celo vsadili v naša telesa! senzorje, ki bodo zdravnike zgodaj opozarjali na zdravstvene težave, napovedali povečano tveganje za razvoj bolezni ali prilagodili dnevni odmerek zdravila. Nenazadnje nam bodo lahko na osnovi nastajajočih podatkovnih zakladnic pomagali tudi pri tako zapletenem procesu kot je iskanje sorodne duše.

Pričujoča knjiga predstavlja zanimiv a hkrati vznemirljiv pogled na ne tako oddaljeno prihodnost digitalnega nadzora in vdora v procese odločanja, ko bodo le še naše misli ostale zaupne (ali pač ne?), numerati pa bodo poznali vse naše okuse, mnenja, navade in muhavosti.

Recenzija Bukla

V zadnjih desetletjih se je vsakdanje življenje precej spremenilo, predvsem glede na našo povezavo z zunanjim svetom prek različnih tehničnih pripomočkov, ki pa s seboj prinašajo tudi možnost analize in nadzora v stilu »velikega brata« iz Orwellovega romana 1984. Kreditne kartice (in razne kartice zvestobe), spletno udejstvovanje (od bloganja do socialnih omrežij), mobilni telefoni itn. za seboj puščajo sled, ki novi vrsti uporabnih znanstvenikov, imenovanih numerati, omogočajo izgradnjo različnih matematičnih modelov. Z njimi skušajo iz množice podatkov potegniti vzorce, uporabnike oziroma potrošnike razvrstiti v razne kategorije, napovedati njihovo obnašanje ter posledično prilagoditi ponudbo izdelkov ali storitev podjetja, za katerega delajo. Analiza baz podatkov kot ključ prihodnjega poslovanja, sestavljanja delovnih ekip, koncipiranja političnih strategij itn., človekovo obnašanje pa kot genom iz številk, ki se razkriva le posvečenim.

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...