Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Restavracija kapitalizma

Repatriarhalizacija družbe
Lilijana Burcar
Restavracija kapitalizma

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Sophia
Zbirka Naprej!
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-6768-90-0
Leto izdaje izvirnika 2016
Urejanje Uroš Zorman
Strokovni pregled Cvetka Hedžet Tóth, Maca Jogan

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14 cm
460 g
356 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > politika
družbene vede > ekonomija

Založnik o knjigi

Teoretska in družbenokritična študija o institucionalnem patriarhatu in vprašanju emancipacije žensk, ki ne zapada v posplošene ideološke prikaze obravnavanih tematik, temveč se opira na podrobne analize primerov in njihovo širšo zgodovinsko umeščenost.
Kot politično-ekonomski in s tem družbeni ureditvi sta socializem in kapitalizem uveljavila različna pogleda na identiteto, možnost delovanja in samouresničenja žensk, pri čemer sta jima podelila različni vrsti družbeno-ekonomskega državljanstva in socialnih pravic. Za socializem je značilno, da je sistematično zarezal v patriarhalno tkivo kapitalistične družbe in odpravil spone institucionalnega patriarhata, ki določa tudi naravo vezi v družinskih skupnostih. Vizijo pravične družbe in emancipacije žensk je prvenstveno gradil na strukturno-vsebinski ravni, s tem pa na sistemski in splošno uveljavljeni družbeno-ekonomski emancipaciji žensk. Za kapitalizem v vseh njegovih oblikah, vključno s socialdemokratično in neoliberalno različico, pa je značilno, da patriarhat sistematično utrjuje in poglablja, saj je ta neposredno povezan s prisvajanjem in akumulacijo pozasebljenega kapitala (zgornje plasti piramidno ponastavljene družbe), ki izhaja iz ustvarjanja različno podplačane ali neplačane in hierarhično segmentirane delovne sile. Pri teh procesih institucionalni patriarhat s svojo konstrukcijo spolnih razlik in iz tega izhajajoče porazdelitve vlog med moškimi in ženskami igra eno od ključnih vlog.
Razčlenjevanje teh procesov in njihova umestitev v obdobje, ki je sledilo uničenju socializma v našem prostoru in širše, je temeljno vodilo pričujoče razprave. Njen namen je pokazati na razliko med družbeno-ekonomskim položajem, statusom in pravicami žensk v socializmu nasproti kapitalizmu, v ospredje postavlja kolektivno zavedanje in emancipacijsko znanje, ki je bilo v zadnjih 20 letih ne le potvorjeno, ampak sistematično izbrisano, seveda zaradi (različno sponzoriranih oblik) zagovora kapitalističnih družbenih odnosov.

Recenzija Bukla

Medtem ko je kapitalizem v svoji strukturi sistem, ki reciklira patriarhalno ureditev in obnavlja podrejenost žensk tako moškemu, oziroma osebi, ki v družino prinaša večino prihodka, kot širši družbi, ki ženskam v veliki meri prepušča dnevno skrb za predšolske otroke (pomanjkanje vrtcev), nanje pa v precejšnjem obsegu obeša tudi breme prehranjevanja družine itn., je socializem že na osnovni ideološki ravni bolj izenačeval oba spola. To pa je skušal operativno urediti tudi praktično, saj je, če uporabimo enaka primera kot prej, podružbljal tako varstvo otrok z mrežo vrtcev kot skrbel za organizirano prehranjevanje. Ob tem je ženskam zagotavljal tudi (vsaj približno) enakovredno zaposlitev ter jim s tem ponujal možnost za večjo emancipacijo. Tranzicijsko drsenje v kapitalizem po Lilijani Burcar, sicer zaposleni na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer poučuje ameriško in angleško književnost, ukvarja pa se tudi s feministično teorijo in študijami spola, zato pomeni nekakšno restavracijo patriarhalne družbe. Burcarjeva namreč dokazuje, da se prek različnih procesov vzpostavlja ponoven vznik institucionalno podprtega hraniteljskega modela, kjer se ženske s sodobnim konceptom pogospodinjenja spet vse bolj odriva v zasebnost doma. Izjemno aktualno delo.

Samo Rugelj, Bukla 120-121

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...