Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Šest dni v Kataloniji

Bojan Brezigar
Šest dni v Kataloniji

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Modrijan
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-287-071-3
Leto izdaje izvirnika 2017
Urejanje Špelca Mrvar
Predgovor Milan Kučan, Raül Romeva

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
250 g
151 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
družbene vede > pravo
zgodovina
družbene vede > ekonomija
družbene vede > novinarstvo
družbene vede > politika

Povej naprej

O knjigi

Novinar in politolog Bojan Brezigar (Trst, 1948) se z vprašanji manjšin v Evropi ukvarja že več kot štiri desetletja. Pretežno s slovensko manjšino v Italiji, kateri pripada, ob zavesti, da je jezikovna in kulturna raznolikost eden temeljev Evrope, zapisan v njeni načelni definiciji enotnosti v raznolikosti. Ker pa je večina evropskih držav še vedno centralistična ter zanemarja kulturno in jezikovno raznolikost, imajo ljudje, ki se s temi vprašanji ukvarjajo, veliko dela. Brezigar je bil mnogo let aktiven v evropskih manjšinskih organizacijah. Sodeloval je z Evropsko komisijo, Evropskim parlamentom, Svetom Evrope in Visokim komisariatom OVSE za narodne manjšine. Obiskal je domala vse manjšine zahodnoevropskih držav, o njih poročal in aktivno participiral v pogajanjih. Za marsikateri evropski manjšinski narod je Bojan Brezigar referenčna osebnost, tudi za Katalonce, s katerimi že dolgo sodeluje.

Šest dni v Kataloniji je knjiga o šestih dneh, ki so zaznamovali katalonsko jesen 2017. Je kronika doživetij ljudi dobre volje, ki so prišli spremljat referendum o samoodločbi Katalonije in se znašli sredi divjanja španske policije, v zmedi, ki je v nekaj minutah obšla medije vsega sveta. To je tudi knjiga o Kataloniji, o večstoletnem prizadevanju Kataloncev za lastno državo, o hrepenenju po Evropi, ne samo zdajšnji Evropi, temveč o zibelki kulture, ki se je začela uresničevati s Karlom Velikim. Pred več kot tremi stoletji je španska nasledstvena vojna Katalonijo odtrgala od tiste Evrope, v katero se ljudje ob vsaki priložnosti želijo vrniti. Med državljansko vojno z bojnim orožjem, danes z orožjem demokracije – z glasovnicami na voliščih. Španska oblast je ta izraz demokracije zatrla s sodišči, nasiljem, pendreki. Kakšen konec bo imela ta zgodba, če ga bo sploh imela? Knjiga želi biti skromen poklon upanju, da se bodo Kataloncem uresničile sanje. Pa tudi upanju, da se bo Evropa spomnila tudi na vrednote, zaradi katerih je nastala.

Recenzija Bukla

Vprašanje prihodnosti Katalonije se do zdaj še ni razrešilo, usodno pa jo je zaznamoval referendum o odcepitvi jeseni 2017, ki so ga španske oblasti ne samo prepovedale, temveč tudi aktivno ovirale. Novinarsko poročilo šestih ključnih dni v tem času je napisal Bojan Brezigar, ki se z vprašanji manjšin v Evropi ukvarja že več kot štiri desetletja. Ker dobro pozna katalonske razmere, je lahko v svoji knjigi ujel atmosfero bližajočega se referenduma, obenem pa vse skupaj postavil v širši družbeni in zgodovinski kontekst večstoletnega prizadevanja katalonskega naroda za svojo neodvisnost. Knjigi sta dodana predgovora katalonskega zunanjega ministra Raüla Romeve in prvega predsednika samostojne Slovenije Milana Kučana.

Samo Rugelj, Bukla 140

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...