Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Etnologija vrat

Prehodi in pragovi
Pascal Dibie
Etnologija vrat

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Založba /*cf.
Zbirka Rdeča zbirka
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-257-065-1
Prevod Gregor Moder
Spremna beseda Polona Sketelj
Urejanje Zoja Skušek

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13,5 cm
380 g
319 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > etnologija in antropologija

Povej naprej

Založnik o knjigi

V knjigi o vratih avtorja zanima banalnost, vsakdanjost hoje skozi vrata: ljudje namreč stopamo skozi najrazličnejša vrata 400– 500 krat na dan. Vprašanje je torej, zakaj je človeštvo za tako vsakdanje dejanje – prehajanje iz enega prostora v drugega – iznašlo tako zapletene naprave in tako raznovrstno »etiketo«. Dibie trdi, da vrata nikoli niso nekaj nevtralnega in da je vprašanje zunaj/znotraj eminentno filozofsko in kulturno vprašanje.
Knjiga zajema čas od predzgodovine do danes, geografsko pa domala ves svet, opisuje realna in simbolna vrata, verovanja v zvezi s prehodi, pa tudi vlomilce in francoske hišnice … Pri tem pa je treba omeniti tudi imeniten avtorjev slog, ki ni nikoli dolgočasen, prav narobe, poln francoskega esprija.

Recenzija Bukla

Vrata kot meja med dvema prostoroma imajo tako svojo fizično kot tudi metaforično komponento in so v tem smislu prvovrsten arhitekturni, pa tudi kulturni fenomen, ki ga uporabljajo v najrazličnejših kulturah za ponazarjenje tako ločevanja kot tudi povezovanja. Francoski etnolog Dibie (1949), avtor mnogih knjig (denimo tudi prevedena Etnologije spalnice), je eruditsko zastavljeno Etnologijo vrat napisal leta 2012. V njej nas v žlahtno izpeljanem slogu, ki deloma diši po literaturi, popelje po mnogoplastni zgodovini in filozofiji vrat. Ta se vije od orjaških babilonskih vrat in mnogoterih rimskih vrat, skozi katera so zmagoslavno stopali vojskovodje in vojska, prek novih poklicev, ki jo jih prinesla vrata, denimo njihovi čuvaji in ključavničarji, pa naprej vse do sodobnih ameriških dvokrilnih vrat, ki imajo še vedno nepogrešljivo vlogo v filmih, in steklenih vrat, skozi katera sicer vidimo, a smo drugače vseeno (vsaj zvočno) ločeni od zunanjosti.

Samo Rugelj, Bukla 112-113

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...