Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Kulturni šimpanz

Razmišljanja o kulturni primatologiji
William C. McGrew
Kulturni šimpanz
26,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Studia humanitatis
Zbirka Studia humanitatis
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-6798-19-8
Naslov izvirnika The Cultured Chimpanzee
Podnaslov izvirnika Reflections on Cultural Primatology
Leto izdaje izvirnika 2004
Prevod Maja Gašperšič
Urejanje Peter Kisin, Jože Vogrinc

Tehnične lastnosti
mehka vezava
13,5 x 19,5 cm
440 g
401 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > etnologija in antropologija

Založnik o knjigi

Delo Kulturni šimpanz s podnaslovom Razmišljanje o kulturni primatologiji bi rado v zeleni zbirki Studia humanitatis naredilo za običajne tudi tematike, ki po tradiciji in trdoživi nevednosti ne sodijo v klasično postavko humanistike in družboslovja. Razširja torej obzorja zanimanja vede o človeku in družbi in ugotavlja, da imajo živali kulture in celo zgodovine. Nastala je na podlagi terenskega dela in dolgoletnih proučevanj in opozarja na nastajanje arheologije primatov, kar pomeni razširitev raziskav materialne kulture iz sedanjosti v preteklost. In marsikatero spoznanje (že) povezuje izsledke raziskav opičje in človeške preteklosti. In vendar:"Ni treba skrbeti zato, da bi ljudje v kulturah drugih vrst prepoznali same sebe. Nasprotno... Moramo se naučiti prepoznavati vse druge vrste kot enako upravičene do lastnega obstoja po lastnih merilih" (iz spremne besede Jožeta Vogrinca).

Recenzija Bukla

Ko je Andy Serkis, filmski interpret Goluma (iz Gospodarja prstanov) in King Konga, letos v filmu Vzpon planeta opic predstavil svojo novo stvaritev, šimpanza Cesarja, ki zaneti veliki upor opic na planetu ljudi, kar pozneje pripelje do revolucionarne preobrnitve tradicionalnih razmerij moči, opica na filmu še nikoli ni tako očitno izražala človeških čustev. Enako fascinantna, znanstveno natančna, a človeško odprta knjiga je delo Kulturni šimpanz iz leta 2004, antropološka, zoološka, arheološka in psihološka študija raziskovalca, ki je šimpanzom posvetil tri desetletja. Poročilo iz prve roke, ki v luči raziskovanja kulturnega obnašanja šimpanzov med drugim problematizira tako koncepte definicij kulturnega obnašanja ljudi in njihove nezmožnosti prenašanja taistih definicij neposredno na opice (pač, treba bi bilo analizirati kulture vseh vmesnih členov med ljudmi in šimpanzi in priti do zadnjega skupnega prednika kakih šest do sedem milijonov let nazaj), McGrew pa ugotavlja, da skupne definicije kulture antropologija niti ne premore, saj se po navadi kar avtomatično domneva, da je le-ta izključno v domeni človeka. Knjiga, ki širi človekove miselne in duhovne okvire in briše meje med ljudmi in drugimi (človeku podobnimi) bitji.

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...