Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Molnik pri Ljubljani v železni dobi = The iron age site at Molnik near Ljubljana

Molnik pri Ljubljani v železni dobi = The iron age site at Molnik near Ljubljana

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba ZRC, ZRC SAZU
Zbirka Opera Instituti Archaeologici Sloveniae
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-05-0020-9
Urejanje Sneža Tecco Hvala

Tehnične lastnosti
trda vezava
272 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina > arheologija
umetnost
družbene vede > etnologija in antropologija

Povej naprej

O knjigi

Arheološko najdišče na hribu Molnik v zaledju Ljubljane je že dolgo znano. Sistematične raziskave so potekale v 80. in 90. letih dvajsetega stoletja, vodil pa jih je arheolog Ivan Puš, nekdanji sodelavec Mestnega muzeja v Ljubljani. Na samem vrhu hriba so ohranjeni nasipi in naselbinske terase, v bližnji okolici so bili na petih mestih odkriti plani in gomilni pokopi iz starejše železne dobe ter nekaj najdb iz poznejšega časa.

Monografija predstavlja rezultate terenskih raziskav in analiz najdišča, ki je bilo v starejši železni dobi mejna postojanka dolenjske halštatske skupnosti. Opremljena je s številnimi kartografskimi prikazi, načrti, preglednicami in dokumentarnimi fotografskimi posnetki, celoten fond najdb pa je predstavljen v risbah na tablah.

Kulturno-historično ovrednotenje molniških najdb bogati razumevanje dogajanj v obdobju med 8. in 4. st. pr.n.št. na prostoru današnje Slovenije. V tretjem delu knjige je dopolnjeno z rezultati antropoloških, arheoozooloških, arheobotaničnih in radiokarbonskih analiz ter spektrografske analize materiala izbranih predmetov, ki dajejo celovitosti obravnave dodatno težo.

V knjigi so najprej podani geografski okvir in poselitvena slika vzhodnega dela Ljubljanske kotline v železni dobi ter opis arheoloških raziskovanj na Molniku. V nadaljevanju so po posameznih sklopih predstavljena odkritja arheoloških ostalin – naselbinske strukture, grobišča, gomile, grobovi, kostni ostanki in grobni pridatki ter raztresene najdbe.

V drugem delu sledijo analize načina pokopavanja (plani grobovi/pokopi v gomile; žgani/skeletni grobovi), oblik in konstrukcij grobnih jam ter grobnih pridatkov, kot so deli noše, orožje in lončenina; te prvine so ovrednotene s tipo-kronološkega in kulturnega vidika. Interpretirano je stratigrafsko sosledje pokopov in opredeljen časovni razpon grobišč. Izpostavljen je tudi problem značaja posamičnih najdb, ki bi lahko bile ostanki uničenih grobov ali posebnih kultno-daritvenih obredij. Posebna pozornost je namenjena kulturni pripadnosti in družbeni strukturi železnodobnih prebivalcev Molnika ter primerjavam z arheološkimi ostalinami v Ljubljani in najdišči dolenjske halštatske skupnosti, zlasti s pomembnim središčem na bližnji Magdalenski gori pri Šmarju-Sap. Ta razmerja so prepoznavna tako na podlagi grobnih inventarjev kot pogrebnih običajev. Prav v slednjem primeru ima Molnik svojevrstno mesto, saj se v načinu pokopa in grobnih ritualih odražajo povezave tako s prebivalci Ljubljanske kotline (sežiganje umrlih, pokopavanje v plane grobove brez pridajanja orožja), kakor tudi pripadnost mogočni železnodobni skupnosti porečja Krke, za katero so značilni skeletni pokopi v lesenih krstah v okviru družinsko-rodovnih gomil ter prilaganje orožja v grobove moških.

Recenzija Bukla

Knjiga, 36. zvezek zbirke Opera Instituti Archeaologici Sloveniae, predstavlja ključne najdbe in ugotovitve o prazgodovinskem najdišču Molnik, za katere je bil zaslužen arheolog Ivan Puš, Sneža Tecco Hvala pa jih je s sedmimi sodelavkami in sodelavci za to slikovno bogato objavo še dopolnila z izsledki najnovejših terenskih raziskav ter povezala v celovit prikaz. Ta razkriva pomembnost najdišča, mejne postojanke dolenjske halštatske skupnosti v bližini Ljubljane, o kateri pričajo nasipi in naselbinske terase ter pet grobišč iz starejše železne dobe in deloma tudi mlajših obdobij v okolici. Posebej zanimivi so komentarji k najdbam – med njimi so tudi sežgane kosti bojevnika skupaj z njegovim konjem – ki skozi najdene uporabne predmete govorijo o življenju, verovanjih in načinih pokopavanja nekdanjih prebivalcev Molnika. Besedilo v slovenskem in angleškem jeziku je razen v knjižni prosto dos topno tudi v spletni obliki.

Iztok Ilich, Bukla 137

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...