Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Od hiše do niše

Razvoj kuhinje v Vipavski dolini
Špela Ledinek Lozej
Od hiše do niše
20,00 € 20,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,60 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba ZRC, ZRC SAZU
Zbirka Ethnologica – Dissertationes
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-254-752-3
Urejanje Dan Podjed

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 17 cm
184 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > etnologija in antropologija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kuhinja je središče, je srce doma. V kuhinji poteka velik del vsakdanjika, poleg jedi se tu oblikuje tudi življenjski slog in družbeni položaj. Kuhinje, kuhinjske prakse in reprezentacije so se v 20. stoletju spreminjale. Oblika, raba in pomen kuhinje so bili povezani s splošnimi in tudi z (mikro)regionalno specifičnimi gospodarskimi, družbenimi, demografskimi, kulturnimi in ideološkimi okoliščinami in naposled tudi z družbeno-ekonomskimi razmerami gospodinjstva. V knjigi je predstavljen formalni razvoj kuhinje v razmerju s spremembami kuhinjskih praks ter podob kuhinje v Vipavski dolini v 20. stoletju.

Recenzija Bukla

Dve izmed uvodnih ugotovitev etnologinje in kulturne antropologinje Špele Ledinek Lozej – da se v kuhinji ne kuhajo samo živila, ampak tudi življenjski slog, okus in družbeni položaj, in da je kuhinja, umeščena med javnim in zasebnim, prizorišče rutinskih opravil kot luksuzne prezentacije – povesta bistveno o namenu in smereh njenih raziskav v Podragi in Renčah v Vipavski dolini. Avtorico zanima predvsem zgodovinski razvoj tega pomembnega dela kmečkega doma. Ta se je v stoletjih iz samostojnega izpahnjenega prizidka, »hiše«, vedno toplega glavnega bivalnega prostora z dvignjenim odprtim ognjiščem, skrčil na stranski servisni prostor v tesni niši, konec 20. stoletja pa si je znova povrnil veljavo poenotenega kuhinjsko-bivalnega dela. Kuhinja je tako z vzorčnimi ilustracijami obravnavana kot »večplastna arhitekturno-oblikovna družbena in imaginarno-simbolna prvina, ki omogoča zadovoljitev človekovih potreb po zavetju, prehranjevanju, gospodinjskih in gospodarskih opravilih ter druženju«.

Iztok Ilich, Bukla 110-111

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...