Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Pripoved o minulih letih

Pripoved o minulih letih
19,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Znanstvena založba Filozofske fakultete
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-237-791-5
Naslov izvirnika Povestʹ vremennyh let
Prevod Aljaž Glaser
Spremna beseda Simon Malmenvall
Urejanje Blaž Podlesnik

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 16,5 cm
460 g
248 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > etnologija in antropologija
zgodovina

Povej naprej

O knjigi

Pripoved o minulih letih je najstarejše ohranjeno vzhodnoslovansko zgodovinsko besedilo, nastalo v začetku 12. stoletja, in predstavlja najpomembnejši zgodovinski vir za razumevanje srednjeveške zgodovine današnjih Belorusov, Rusov in Ukrajincev. Obenem je ta najstarejši vzhodnoslovanski letopis tudi okno v kulturo, ki so jo določale svetovnonazorske koordinate, ki so v marsičem drugačne od teh, ki določajo pogled na zgodovino v sodobnosti. Pripoved o minulih letih je tako torej tudi dokument, ki priča o neizogibni vpetosti vsake zgodovinske refleksije v ideološki kontekst obdobja, in čeprav so letopis v preteklosti pogosto uporabljali za utemeljevanje različnih, predvsem ruskih, v zadnjem času pa tudi ukrajinskih nacionalnih zgodovinskih mitov, je njegova resnična vrednost predvsem v tem, da o zgodovini razmišlja v njemu lastnih, srednjeveških kategorijah.

Recenzija Bukla

V času, ko so ukrajinsko-ruski odnosi skrajno zaostreni, je izšla zgodovinska kronika Pripoved o minulih letih, ki jo imajo za najstarejše ohranjeno vzhodnoevropsko besedilo, kar tudi za nas predstavlja prvovrsten kulturni dogodek. S svojim nastankom na začetku 12. stoletja ter vsebinskim začetkom po vesoljnem potopu in Noetu ter njegovih sinovih, od koder potem hitro začne vleči svojo zgodovinsko vzporednico, knjiga predstavlja eno od ključnih besedil za razumevanje srednjeveške zgodovine današnjih Belorusov, Ukrajincev in Rusov. Pripoved o minulih letih ni samo zgodovinska kronika, čeprav se lahko bere tudi kot letopis, saj ob tem zajema mnoge kulturne ter etnološke podrobnosti iz tistih časov. Te nam razkrivajo šege in običaje tedanjih plemen in narodov – vključno z Amazonkami – , zgodovinarjem in drugim pa seveda ponujajo bogato faktografijo. Prevod knjige, ki vsebuje tudi obsežno spremno študijo Simona Malmenvalla, se je začel v okviru magistrskega študija rusistike, podpisal pa ga je Aljaž Glaser, ki je knjigo tudi uredil. Knjiga, ki jo lahko beremo v kompletu z zgodovinsko monografijo Od Stare Rusije do ruskega imperija.

Samo Rugelj, Bukla 118-119

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...