Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Projekt: Nova Gorica

Tomaž Vuga
Projekt: Nova Gorica
39,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba ZRC, ZRC SAZU
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-05-0096-4
Leto izdaje izvirnika 2018
Spremna beseda Pavel Gantar, Miloš Kosec, Branko Marušič, Boštjan Vuga
Urejanje Oto Luthar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
24 x 20 cm
415 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
umetnost > arhitektura
družbene vede > etnologija in antropologija
družbene vede > sociologija
zgodovina > kulturna zgodovina

Založnik o knjigi

Bogato ilustrirana knjiga prikazuje razloge za nastanek in razvoj mesta, pa tudi razloge za zaostajanja, celo nazadovanja, predvsem pri uveljavljanju vloge središča v regiji in v slovenskem prostoru. Je osebni pogled avtorja, domačina, ki je v najustvarjalnejšem delu svojega življenja, v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, deloval kot urbanist Nove Gorice. Avtor s pripovedjo sega tudi globlje v preteklost, predvsem zato, da lahko o nekaterih, še vedno aktualnih dilemah o nastanku mesta pove svoje mnenje. Ukvarja pa se predvsem z obdobjem med letoma 1963 in 1982. Gre za čas, ki sovpada z optimističnim in v prihodnost zazrtim obdobjem najhitrejše rasti Nove Gorice. Ne more pa obiti tudi kasnejših dogajanj v mestu, v času ko ni bil neposredno vključen vanje, predvsem takrat, ko je bilo treba prikazati kontinuiteto dogajanj, najbolj značilnih za mesto. Na koncu dodaja še svoje poglede na Novo Gorico, kakršna je danes in kakršna bi lahko bila v prihodnosti. Seveda so njegovi pogledi in vizija podrejeni lastnim predstavam in vzvodom, ki jim pripisuje največjo težo. In seveda brez pričakovanj, da se bodo z njim vsi strinjali.

Recenzija Bukla

Tomaž Vuga je bil od sredine šestdesetih let prejšnjega stoletja, po nekaj uvajalnih letih do upokojitve prvi novogoriški urbanist, arhitekt in varuh narave, ključni strokovnjak, ki je deloval in vplival tudi na različnih političnih ravneh ter bil ob tem tudi sam avtor številnih načrtov za javne in stanovanjske stavbe v mestu in drugod na Primorskem. To pomeni, da ve o razvoju Nove Gorice »iz prve roke« več kot kdor koli drug. In zato je tudi najbolj poklican pisati o rojevanju, sprejemanju in uresničevanju odločitev, ki so oblikovale podobo posameznih predelov, stavb, ulic in trgov mladega mesta in okoliških naselij ob meji. Vendar knjiga, izdana ob 70-letnici začetka gradnje mesta »iz nič« in obenem tik pred avtorjevim 80-letnim življenjskim jubilejem, ni zgodovina Nove Gorice, temveč oseben opis njegove poti skozi njeno zgodovino. »Mojih občutkov, mojih opazovanj in mojih spominov,« kot pravi sam Vuga. Lok njegovega delovanja in rasti mesta opisuje tudi razdelitev z dokumentarnim slikovnim gradivom bogato opremljene knjige na štiri dele: Geneza Nove Gorice, Najuspešnejša novogoriška leta, Vizija Nove Gorice in Nova Gorica jutri.

Iztok Ilich, Bukla 145

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...