Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Rojstvo novih domovin

Bogata ustvarjalnost slovenskih beguncev v Italiji in Avstriji
Helena Jaklitsch, Helena Janežič, Lenart Rihar
Rojstvo novih domovin

Zaradi različnih vzrokov knjige ni možno kupiti. Za več informacij nas kontaktirajte.

Povej naprej

Založba Družina
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-6551-76-2

Tehnične lastnosti
trda vezava
22 x 27 cm
142 strani
Tip knjige
zbornik
Kategorije
zgodovina > kulturna zgodovina
družbene vede > etnologija in antropologija
zgodovina > 20. stoletje

O knjigi

Bogata ustvarjalnost slovenskih beguncev v Italiji in Avstriji

Ob koncu druge svetovne vojne se je na obrobju velike zgodovine in neopazno za večino celine, ki si je po zmedenem času lizala rane, dogajal v tragedijo ovit čudež. Slovenski begunci so se maja 1945 v strahu pred novo komunistično oblastjo skupaj z begunci drugih narodnosti znašli v begunskih taboriščih v Italiji in Avstriji.
A vendar so se, kljub negotovim razmeram in še posebej ob dejstvu, da je angleška taboriščna uprava 12.000 pripadnikov slovenskih domobrancev in civilistov vrnila v Jugoslavijo v smrt, zavedali, kaj je v tistem trenutku odločilno. Niso se prepustili malodušju in obupu. Že nekaj dni po odhodu iz domovine so v taborišču sredi polja ustanovili šolo; osnovnošolski in srednješolski otroci so lahko nadaljevali in zaključili šolanje. Nastali so prvi časopisi, sprva natipkani v nekaj izvodih na pisalnih strojih, prinesenih od doma. Vbegunskih taboriščih so delovali pevski zbori, gledališke družine, telovadna in športna društva. Zaživele in razmahnile so se tudi obrtne delavnice, kjer so kljub pomanjkanju orodja in materiala izdelovali skoraj vse; od življenjskih potrebščin do otroških igrač.

Spočenjale so se nove domovine.

Recenzija Bukla

Maja 1945 je beg iz stare domovine z vso tragičnostjo, ki ga je sprem ljala, za mnoge begunce, še prepričane, da se bodo čez nekaj tednov vrnili, v resnici pomenil začetek negotove poti v nove domovine. Priprave na to novo življenje pa so se začele že v zbirnih centrih in taboriščih na avstrijskem Koroškem in v Italiji. V besedi in sliki jih predstavlja pričujoča knjiga, kljub bogati vsebini skromno imenovana katalog, s predgovorom akademika Kajetana Gantarja.
Formalno gre res za spremljevalno gradivo k razstavi z enakimi naslovom, ki bo v osrednji slovenski knjižnici, v Plečnikovem hodniku v pritličju, odprta še do 25 novembra. Postavili sta jo Helena Janežič z izbranim gradivom iz Zbirke tiskov Slovencev zunaj RS, ki jo vodi, ter zgodovinarka dr. Helena Jaklitsch, ki je izbrala 16 osebnih zgodb slovenskih beguncev v povojnih taboriščih. V ospredju je osupljiv razmah šolstva in kulturnega delovanja ter s tem povezane zapisane besede, v skromnih razmerah begunskih taboriščih natisnjene ali razmnožene v knjigah, časnikih, revijah, na letakih in plakatih. To gradivo ilustrira izjemna galerija arhivskih fotografij, mnogih prvič predstavljenih javnosti, ki sta jih posnela Lojze Erjavec in Marjan Hočevar. Večino jih je prispevala Rafaelova družba, njen ravnatelj Lenart Rihar pa je napisal tudi uvod v knjigo, v kateri so predgovor in povzetki prevedeni v angleščino in španščino.

Iztok Ilich, Bukla 138-139

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...