Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Seks ob zori

Predzgodovinski izvori moderne spolnosti
Cacilda Jetha, Christopher Ryan
Seks ob zori
38,20 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Modrijan
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-241-724-6
Naslov izvirnika Sex at Dawn
Podnaslov izvirnika The Prehistoric Origins of Modern Sexuality
Leto izdaje izvirnika 2010
Prevod Uroš Kalčič
Urejanje Špelca Mrvar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 16 cm
550 g
374 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > etnologija in antropologija

Založnik o knjigi

Ljudje smo vsaj od Darwina naprej prepričani, da je monogamija za človeka nekaj naravnega. Popularna znanost kot tudi religijske in kulturne vede vztrajajo pri prepričanju, da so moški in ženske od nekdaj živeli v skupnostih, v katerih sta bila moška zaščita in iskanje prebivališča ekvivalent ženski plodnosti in zvestobi. A ta zgodba je majava. Vse manj je poročenih parov, vse več ločitev, prešuštev in šibkega libida v sicer trdnih zakonskih zvezah.
Ali lahko to resničnost naših spolnih in družbenih življenj povežemo z očitno zastarelo in napačno predstavo, ki nam jo vsiljuje standardno prepričanje? Raziskovalni psiholog Christopher Ryan in psihiatrinja Cacilda Jethá v svoji provokativni knjigi Seks ob zori dokazujeta, da je to mogoče, ko na glavo obrneta vse, kar »vemo« o spolnosti, in ponudita jasno alternativno razlago.
Njuna temeljna ugotovitev je, da so ljudje nekoč živeli v egalitarnih skupnostih, kjer so si delili hrano, skrb za otroke in celo spolne partnerje. S prepletanjem doslej spregledanih dokazov iz antropologije, arheologije, primatologije, anatomije in psihoseksualnosti avtorja dokažeta, kako daleč od človeške narave je pravzaprav monogamija. Avtorja pojasnita predzgodovinske izvore človekove spolnosti, obenem pa predlagata optimistične smernice našega prihodnjega spolnega vedenja, ki je osvetljeno z ljubeznijo, sodelovanjem in velikodušnostjo.
Knjiga zelo duhovito odgovarja na vprašanje, kako človeška promiskuitetna preteklost odraža naše boje z monogamijo, spolno usmerjenostjo in družbeno dinamiko. Pojasnjuje, zakaj so dolgoročne resne zveze za nekatere posameznike tako težaven cilj; zakaj spolna sla ugasne, tudi ko se ljubezen poglobi; zakaj je vedno več moških, ki so pripravljeni zavreči vso preteklost in družinsko življenje zaradi bežnih afer z mlajšimi ženskami; zakaj homoseksualnost vztraja standardnim pogledom navkljub; in kaj nam človeško telo lahko pove o naših predzgodovinskih koreninah.
Avtorja knjige Seks ob zori brez dlake na jeziku in brez opravičevanja naše negotove predpostavke in neutemeljene zaključke obrneta na glavo ter ponudita revolucionarno razumevanje našega načina življenja in ljubljenja.

Recenzija Bukla

Od kod izvira človekovega nagnjenost h konzumiranju pornografije, ki je eden največjih poslov na svetu, po navadi pa deluje nekje v risu sive ekonomije ali celo v polju kriminala? Zakaj je vse polno ločitev in prešuštev, pa enostarševskih družin, zakaj so revije polne nasvetov, kako osvežiti spolnost v svojem razmerju, kako preizkusiti še kake novosti ali pa k intimni zabavi celo povabiti še koga tretjega? Na ta in še mnoga druga vprašanja skušata odgovoriti raziskovalca Christopher Ryan in Cacilda Jethá, ko v svoji knjigi postrežeta s tezo, utemeljeno na mnogih znanstvenih dokazih, da si prazgodovinski ljudje niso delili samo hrane in varnosti, ampak je bilo povsem normalno, da si delijo tudi spolne partnerje. To počneta razumljivo, a brezkompromisno, analizirata obnašanje različnih vrst primatov, ki, razen izjem, skoraj niso monogamne, pregledujeta skrite ali pa spregledane podatke iz antropologije in arheologije, naredita psihološki in seksualni profil Charlesa Darwina in poskušata ugotoviti, kako sta na njegove izsledke vplivala njegova osebnost in splošno stanje »spolnega« duha tiste dobe itn. Pred nami tako počasi, a zanesljivo izrisujeta svojo podobo tipičnega prvobitnega življenja človeka, s čimer nam ponujata provokativno vizijo drugačnega človekovega bivanja v skupnosti, kot je v splošnem navzoča v sodobni družbi in religiji, ki pa pojasnjuje naše vsakdanje obnašanje.

Samo Rugelj, Bukla 89-90

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...