Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

60/100

100 tekstov za 60 let: 60 kolumen, 30 komentarjev in 10 skic
Leon Magdalenc
60/100

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Totaliteta
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-94315-9-7
Leto izdaje izvirnika 2019

Tehnične lastnosti
trda vezava
285 strani
Tip knjige
kolumne
Kategorije
družbene vede > mediji in oglaševanje

Povej naprej

Založnik o knjigi

60/100 je knjiga avtorskih besedil Leona Magdalenca: 60 izbranim kolumnam iz Dnevnika, ki odražajo duha časa minulih desetletij, se pridružuje 30 svežih komentarjev, ki kolumne aktualno začinijo in postavijo v širši kontekst ter 10 skic, zgoščenih sežetkov Leonove komunikacijske teorije, strnjene v jasne napotke.

Knjigo je ob avtorjevi 60. obletnici obarval in opremil oblikovalec Boštjan Botas Kenda, ki je med besedila umestil posnetke izvirnih časopisnih postavitev in rokopisne skice avtorjevih zapisov, ki ponazarjajo strukturiran miselni proces pred nastankom vsakega besedila.

Recenzija Bukla

»Nočem pregoreti. Ne zanima me kvantiteta, temveč kvaliteta. Kopičenje stvari ni moj smisel. Pravica, da rečem NE, pa temeljna pravica. Verjamem, da brez emocij ni nič. Ni odnosov, ni ukvarjanja z nečim, ni prihodnosti. In zagovarjam, da je treba pokazati strasti. Biti maksimalno optimističen. Brez jamranja. In logično tisto stremljenje biti drugačen. Nor v smislu zavračanja povprečnosti. Vse, kar šteje v življenju, je prava mera. Je ravnotežje. Skratka, seštevek je ničla. Čisti nič,« je zapisal na zadnji strani knjige Leon Magdalenc. Na nas je, da si jih pribijemo v vidno polje.
Gre za njegovo drugo knjigo, prva je bila ABC javnega nastopanja (1994), nastala je v soavtorstvu in predvsem, kot pravi sam, je najbolj osebna. Ni, kot je v navadi, izbral nekaj kolumn iz Dnevnika in njegove priloge Objektiva in jih preprosto ponatisnil v knjigi. Ne. Nekaj jih je izbral iz različnih časovnih obdobij, jim dodal sveže komentarje in zapise s svojih komunikacijskih treningov. Ti so pravi mali biseri, vsak, ki se ukvarja z javnim nastopanjem, jih mora prebrati in poosebiti. Nemara bi bilo dobro, da jih preberejo tudi tisti, o katerih piše v kolumnah. T. Zgaga, odjemalec električne energije, je začel kolumne o televiziji pisati leta 2000 enkrat tedensko. Nabralo se jih je 950 in, kot piše Miran Lesjak v predgovoru, je tako počasi nastala Slava vojvodine Kranjske, 2. del. Izza Tonija Zgage ali T. Zgage in ilustracije razbijalca TV-zaslona se je sčasoma pokazal Leon Magdalenc z imenom, priimkom in fotografijo. Leonove kolumne so kot on sam: organizirane, brez odvečnih pridevnikov, opisovanj, razlaganj, direktne in duhovite. Nenehno ohranja distanco in hkrati uvid v bistvo stvari. Uvodni citat vsekakor drži, kot pribito pa drži tudi, da je strukturiran v vsem, kar dela. Kar je razvidno iz priloženih, na roko napisanih skic za kolumne. »Zgolj« nekaj alinej, ki jih tekoče spretno vedno znova preliva v najbolj brane kolumne Dnevnika. Ob ponovnem branju ugotovimo, da se svet in z njim Slovenija nista kaj dosti spremenila; brutalizira se resda hitrostno, naravnost navdušuje pa me, kako lahko Leon Magdalenc o vsem tem vedno znova napiše novo, svežo in sočno kolumno. Mala velika šola o medijih in servisu njegovih zvezd. Duhovit diagnostik medijske podobe sveta. Zdravi z odlično diagnozo in humorjem, ki mu ju nenehno dostavljajo fast food zvezde.

Jedrt Jež Furlan, Bukla 147

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...