Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Moralna žival

Pogledi evolucijske psihologije na človeško naravo
Robert Wright
Moralna žival
27,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Esenca
Leto izdaje 2008
ISBN 978-961-01-0494-0
Prevod Samo Kuščer

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 14,5 cm
443 strani
Tip knjige
popularna znanost
Kategorije
družbene vede

Založnik o knjigi

Je monogamija naravna? Od kod tekmovalnost med sorojenci? Zakaj se starši z nekaterimi otroki ukvarjajo več, z drugimi manj? Je lahko slaba samopodoba koristna? Kako smo v boju za obstanek razvili moralna čustva? Z obravnavo teh vprašanj je Moralna žival dodobra prevetrila ustaljene poglede na človeško duševnost.

S predstavitvijo najnovejših dognanj v mladi vedi evolucijske psihologije, ki človeško vedenje preučuje z vidika darvinizma, torej naravnega izbora, Robert Wright razkriva nezavestne strategije, ki sooblikujejo našo izbiro partnerjev, družinske odnose, prijateljstva in boj za status. Delo izvrstno uvaja v znanstveno vejo, ki premošča temeljno ločitev znanosti na naravoslovno in družboslovno.

Recenzija Bukla

Pred dvema letoma je v zbirki Esenca izšla knjiga Richarda Dawkinsa Sebični gen, v kateri smo tudi v slovenščini po treh desetletjih od izvirnega izida lahko spoznali Dawkinsove teze, pri katerih je Darwinovo evolucijsko teorijo navezal na genetiko, genom in dedovanje in po kateri je gen, predvsem tisti zmagovalni, po Dawkinsu skrajno preračunljivi nosilec preživetja posamezne živalske vrste. Knjiga Moralna žival, ki jo je sredi devetdesetih let napisal Robert Wright, ameriški novinar in avtor nagrajevanih poljudnoznanstvenih knjig, prihaja k nam s pol manjšo zamudo in bi jo lahko šteli za nadaljevanje ali pa tudi nadgradnjo Sebičnega gena, saj nam prinaša apliciranje evolucijske teorije na področju medčloveških odnosov in človekovega obnašanja na splošno, kar je polje, ki ga pokrivajo t. i. evolucijski psihologi. Ti skušajo v konstrukciji odnosov, od moško-ženskih prek družinskih do družbenih, in ob določenih reakcijah na vplive iz okolja najti darvinistično evolucijsko logiko, torej pokazati, kako so te, morda na videz nerazumljive odločitve iz evolucijske perspektive povsem racionalne ter usmerjene tako v lastno ohranjanje kot tudi v obstanek lastne vrste. Primer: leta 1989 je evolucijski psiholog David Buss objavil prelomno študijo preferenc glede partnerjev v sedemintridesetih kulturah po vsem svetu. Ugotovil je, da je povsod finančno stanje partnerja ženskam pomembnejše kot pa moškim. To pa seveda ne pomeni, da imajo ženske določeno preferenco do bogatih moških, ki se je oblikovala z naravnim razvojem. Večina lovskih in nabiralskih skupnosti namreč nima kaj prida bogastva in zasebne lastnine. A če so bili v pradavnini dejansko vsi moški približno enako premožni, potem ženske morda prirojeno niso pozitivno pristranske do bogatih moških, temveč do moških z visokim družbenim vplivom. Pri lovcih se je ugled pogosto enačil z močjo, kot je, denimo, vpliv pri delitvi ulova, v sodobni družbi pa gredo bogastvo ugled in moč pogosto z roko v roki in so za povprečno žensko privlačne vrednote potencialnega partnerja. Še en, tokrat evolucijski zadetek v polno, v eni mojih najljubših knjižnih zbirk.

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...