Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Na pragu prebujenja

Svetovi sanj v budizmu
Nina Petek
Na pragu prebujenja

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Beletrina
Zbirka Koda
Leto izdaje 2022
ISBN 978-961-284-868-2
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.

Tehnične lastnosti
trda vezava
23,5 x 17 cm
820 g
433 strani
Tip knjige
filozofija
Kategorije
družbene vede
filozofija
religija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Študija docentke na ljubljanski Filozofski fakulteti in direktorice Inštituta za študije meništva in kontemplativne znanosti dr. Nine Petek Na pragu prebujenja: Svetovi sanj v budizmu prinaša v naš prostor nekaj prav posebnega, saj nam odstira tančico v sanjske krajine. Knjiga, ki je podprta s prevodi izbranih besedil budizma, se začne z rojstvom sanj, saj brez njih ne bi bilo ne Buddhe ne budizma, zapiše avtorica. Študija razpira številne teme, med drugim se sprašuje, kdo sanja sanje, kdo jih zna interpretirati in kakšni so na primer pragmatični in terapevtski vidiki sanj. Avtorica Nina Petek povsem v slogu knjige podaja tudi svoj razmislek o njenem nastanku in pomenu: »Ob snovanju tega drobnega sestavka sedim sredi prostrane, od sonca razbeljene skalnate himalajske puščave v odročni dolini Zanskar, na območju indijskega zveznega teritorija Ladakh, pod meditacijsko votlino legendarnega budističnega jogija Narope v okolici samostana Dzongkhul, nekje na meji med budnostjo in sanjami, ter premišljujem o skrivnostnih budističnih puščavnikih in puščavnicah, t. i. jogijih in jogini, ki so mi, po naključju ali neki nevidni sili usode, v preteklih dneh prekrižali pot – prvič sicer že pred nekaj leti na sledi mojih prvih raziskav o življenjih in meditacijskih praksah budističnih mojstrov, ki se v zavetjih težko dostopnih gorskih vršacev poleg številnih duhovnih tehnik urijo tudi v preiskovanju narave svojih sanj.«

Takrat se je začel vztrajno prebujati tudi navdih za študijo s prevodi izbranih besedil iz tradicije budizma Na pragu prebujenja: Svetovi sanj v budizmu, saj je prvič, onkraj zgolj kopice teoretičnega znanja, zares dognala neizmerno vrednost sanj, ki niso zgolj brezpredmetna kaotična vsebina, skovana iz mentalnih ostankov naših budnih življenj, ampak prizorišče razodevanja vrhovnih resnic o nas samih in svetu. »Poleg dognanj, usvojenih v okviru omenjenih raziskav, je študija tudi plod mojega večletnega preiskovanja teoretičnih vidikov budistične filozofije, ki je med drugim zaznamovana s preizpraševanjem meja med vidnim in nevidnim, resničnostjo in iluzijo, budnostjo in sanjami, delo pa je poleg analize naukov o sanjah v različnih šolah budizma podprto tudi s prevodi, večinoma iz sanskrta, odlomkov izbranih budističnih besedil, ki razpirajo osupljive sanjske svetove, vse od sanj kraljice Maje, matere Siddharthe Gavtame Buddhe, utemeljitelja budizma, prek pisane palete najrazličnejših tipov sanj, tj. preroških, vzporednih oz. hkratnih sanj, prijetnih sanj in nočnih mor, do sanj izurjene sanjalke, jogine Nigume, katere skrivno učenje o tehniki sanjanja jogiji in jogine skrbno negujejo še danes. Ta neuklonljiva vez sanj, ki sega že pred rojstvo Buddhe, pravzaprav piše zgodovino tradicije in hkrati njeno prihodnost, saj vse pretekle, sedanje in še nedosanjane sanje spaja v živo prisotnost, študija, stkana iz drobcev sanjskih popotovanj, pa vabi k vzpenjanju po tujih in svojih lastnih, še neuhojenih in nepredvidljivih sanjskih poteh, k prebujenju v sanje, pred prag, s katerega se razliva svetloba, ki osvetljuje najobskurnejše kotičke naših budnih življenj,« je povedala Nina Petek. Nujno branje za vse, ki bi se radi podali v skrivnostni svet sanj.

Recenzija Bukla

Kaj se skriva onkraj stanja budnosti, zavesti in otipljivega? Gre za svet, ki je skrivnosten in včasih tudi težko opisljiv, a vse to ga dela še privlačnejšega in zanimivejšega! Prav na preprogo omenjene sanjske magičnosti so položeni tudi začetki Bude in budizma; če ne bi bilo namreč slavnih preroških sanj kraljice Maje, Budove matere, pravzaprav ne bi bilo ne Bude in ne budizma, izvemo v tem delu. Avtorica te izredno precizno zasnovane in mojstrsko izpeljane monografije pred bralca razprostre bogato paleto sanjskih svetov, ki jim doda še večji čar s spremljajočimi prevodi nekaterih zgodnjih besedil indijskega budizma. Kasneje lahko bralec med potapljanjem v mistični svet mahajana budističnih besedil spoznava tanko mejo, ki v svetu filozofske percepcije sanj vlada med realnostjo in iluzijo, odkriva tudi zanimivo strukturo sanjske zavesti ter se ob srečevanju s skrivnostnimi budističnimi jogiji seznanja, kakšno moč in sporočilno vrednost skrivajo v sebi sanjske vsebine, ob pomoči katerih lažje prepoznavamo pomenskost sporočil, skritih v budističnih besedilih. Avtorica, sicer docentka na Oddelku za filozofijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani in direktorica Inštituta za študije meništva in kontemplativne znanosti, obenem pa tudi prevajalka iz sanskrta, nam je s svojim delom pretanjeno odstrla pogled v svet sanj v budizmu in njihov najgloblji pomen.

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 168

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...