Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Naša pozicija

Razred je pomemben
bell hooks
Naša pozicija

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Sophia
Zbirka Naprej!
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-7003-42-0
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Naslov izvirnika Where we stand
Podnaslov izvirnika Class Matters
Leto izdaje izvirnika 2000
Prevod Mojca Dobnikar
Spremna beseda Marina Gržinić
Urejanje Tanja Velagić

Tehnične lastnosti
mehka vezava
224 strani
Kategorije
družbene vede

Založnik o knjigi

Knjiga velja za eno od temeljnih in prelomnih del ameriškega črnskega feminizma. Avtorica je v njej strnila ugotovitve svojega dolgoletnega družbenega delovanja in akademskih raziskav o strukturnem rasizmu. Posveča se patriarhatu, otrokom, kritični pedagogiki, razredu, spolu (predvsem temnopoltim ženskam in črnski maskulinosti), seksualnosti in ljubezni. Knjiga velja za prelomno zaradi teme (opredelitve črnskega feminizma in zlasti kritike apatije številnih belskih feministk glede vprašanja rasnega razlikovanja in diskriminacije) in zaradi metodologije. Slednjo danes poznamo pod imenom intersekcionalnost, upoštevanje presečišč med seksizmom, rasizmom in razrednostjo, katerih vzajemni učinki se ne seštevajo, temveč prepletajo v to, čemur avtorica pravi kapitalistični patriarhat, podprt z ideologijo rasne večvrednosti belcev. Knjiga povezuje avtoričine avtobiografske motive in njeno edinstveno emancipacijsko politiko, ki črpa iz več virov: italijanskega marksista Antonia Gramscija, ameriške abolicionistke Sojourner Truth, brazilskega pedagoga Paula Freireja, perujskega teologa Gustava Guitierreza, nemško-ameriškega psihologa Ericha Fromma, ameriške dramatičarke Lorraine Hansberry, vietnamskega meniha Thich Nhat Hanha, ameriškega pisca Jamesa Baldwina ter ameriških borcev za državljanske pravice Malcolma X-a in Martina Lutherja Kinga ml. V prvih štirih poglavjih, ki so izrazito avtobiografski, spoznavamo sistemsko okolje avtoričinega odraščanja v revni družini na jugu rasno razdeljenih ZDA, o izkušnji izobraževanja v integrirani, a večinsko belski šoli, o skromnosti in pomoči revnim kot o družbenem korektivu, ki je v preteklosti blažil učinke (neo)liberalizma, o ekonomski odvisnosti poročenih gospodinj in nezaposlenih mater ter o posledicah, ki jih ima njihova podrejenost na vzgojo otrok; tu se avtorica sprašuje, česa si želijo temnopolti najstniki in kako se naučijo želeti prav to. V poglavju »Feminizem in razredna moč« razpravlja o rasizmu reformističnega feminizma v ZDA, v poglavju »Belska revščina: politika nevidnosti« pa o položaju t. i. »bele sodrge«, ki se kljub primerljivemu socialnemu položaju ostro loči od temnopoltih revnih. Gentrifikacijo obravnava v eseju »Razredne zahteve: nepremičninski rasizem«, svojo izkušnjo vertikalne mobilnosti, ki izpodbija predstavo, da je družbeno moč mogoče pridobiti samo na račun deprivilegiranih, pa opiše v poglavju »Prestopanje razrednih meja«. Knjigo zaključi s poglavjem »Življenje brez razredne hierarhije«.
Avtorica spremne besede je filozofinja, aktivistka in videoumetnica Marina Gržinić, ki knjigo umešča v zgodovino feminizma in v svetovnosistemski kontekst, obenem pa aktualizira glavni vidik knjige, razredno pozicijo. Analitično vzporeja avtoričino feministično formiranje v družbenopolitičnem okolju ZDA in svoje lastno formiranje v socialističnem okolju, v katerem je feminizem presegel liberalistično redukcijo na identitetne in spolne politike in se osredotočil na resnično emancipacijsko politiko. Posebno pozornost zato posveča razcepom v feminizmu, ki izvirajo iz temeljne razlike v izhodiščni poziciji in generirajo sistemski rasizem v svojih lastnih vrstah, in današnjemu družbenemu stanju.

o avtorici

Ameriška pesnica, feministična teoretičarka in aktivistka bell hooks (roj. Gloria Jean Watkins, 1952) pod tem imenom piše od leta 1978, ko je izdala pesniški prvenec And There We Wept: Poems. Svoj psevdonim je prevzela po prababici Bell Blair Hooks, sama pa se podpisuje z malo začetnico, ker ta bolj poudarja pomen dela kakor biografijo. Iz avtoričinega obsežnega opusa izpostavljamo: Feminist Theory: From Margin to Center; Talking Back: Thinking Feminist, Thinking Black; Teaching to Transgress: Education as the Practice of Freedom; Outlaw Culture: Resisting Representations; Killing Rage: Ending Racism; Teaching Community: A Pedagogy of Hope; Homegrown: Engaged Cultural Criticism; Belonging: A Culture of Place; Writing Beyond Race: Living Theory and Practice. Knjiga Naša pozicija: razred je pomemben je iz tega obsežnega opusa šele prva, ki jo prebiramo v slovenščini.

Recenzija Bukla

Ameriška pesnica, feministična teoretičarka in aktivistka bell hooks (rojena leta 1952 kot Gloria Jean Watkins) je s knjigo Naša pozicija: razred je pomemben iz leta 2000 izpisala eno od temeljnih in prelomnih del ameriškega črnskega feminizma, saj pri njej nastopa kot temnopolta ženska, ki se je iz revščine prebila do meščanskega udobja, zaradi česar lahko analitično in iz avtobiografske izkušnje opazuje tako perspektivo (gmotno) dobro stoječih nasproti tistim, ki imajo manj, obenem pa tudi pogled belopoltih iz istega (udobnega) družbenega razreda, kot je ona, ki nanjo vseskozi gledajo kot na predstavnico rase, ki je zapisana revščini. Avtorica je v tej knjigi tako strnila ugotovitve svojega dolgoletnega družbenega delovanja in akademskih raziskav o strukturnem rasizmu, v pronicljivo izpisanih esejih pa se posveča patriarhatu, otrokom, kritični pedagogiki, razredu, spolu (predvsem temnopoltim ženskam in črnski maskulinosti), seksualnosti in ljubezni. Še ena moderna klasika s področja feminizma, ki uporablja metodologijo intersekcionalnosti, stoječo na presečišču med seksizmom, rasizmom in razrednostjo.

Samo Rugelj, Bukla 151

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...