Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Čas odraščanja

Dvajset let slovenske zunanje politike
Saša Vidmajer
Čas odraščanja
24,94 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Premiki
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-01-2187-9
Leto izdaje izvirnika 2012
Urejanje Nela Malečkar

Tehnične lastnosti
trda vezava
24,5 x 16 cm
530 g
212 strani
Tip knjige
članki in študije
Kategorije
družbene vede > politika
družbene vede > novinarstvo

Povej naprej

Založnik o knjigi

Saša Vidmajer zgodbo o dvajsetih letih slovenske diplomacije zapisuje v najboljši tradiciji narativnega novinarstva. Pripovedujejo ministri, diplomati, predsedniki držav, zmagovalci in poraženci. Novinarka njihovo zgodbo povzema kot strastna priča, ki je od vsega začetka z beležnico v roki stala tam, kjer se je politika delala. Poslušala je, kaj so govorili njeni akterji od padca berlinskega zidu do vzpostavitve schengna. Je hladna in rezervirana opazovalka, ki ob vsakem dejanju postavlja neprijetna vprašanja predsedniku Janezu Drnovšku, francoskemu analitiku Jacquesu Rupniku ali ameriškemu veleposlaniku pri Natu Nicholasu Burnsu. V jasnih stavkih izriše zgodovino dvajsetih let, kot jo je vsak dan zabeležila v dnevnem časopisu.


Saša Vidmajer je novinarka dnevnika Delo, piše o mednarodnih odnosih. Od sredine devetdesetih let posebno pozornost namenja zunanji politiki Slovenije in njenemu položaju v Evropi. Ukvarja se zlasti z dvostranskimi vprašanji med Slovenijo in sosednjimi državami, odnosi z Balkanom in zunanjepolitičnim profiliranjem novonastale države. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je diplomirala iz angleškega jezika in sociologije, na Fakulteti za družbene vede je magistrirala iz politologije.

Recenzija Bukla

Novinarka in poznavalka mednarodnih odnosov ter evropske politike, ki jo širše bralstvo pozna po pronicljivih komentarjih v časopisu Delo, je dvajsetletnico slovenske samostojnosti z rahlo zamudo obeležila z izidom svojega književnega prvenca Čas odraščanja. V njem avtorica strne desetletje in pol svojega dela in kritično pretrese slovensko zunanjo politiko od osamosvojitve dalje. Svoj pogled na obravnavano temo poda kot zgodbo z odprtim koncem, v kateri pridejo do besede pridejo tako komentatorji in analitiki (Rahte, Pribac, Rupnik itn.) kot tudi neposredni sooudeleženci in soustvarjalci (Kučan, Drnovšek, Potočnik itn.) slovenske zunanjepolitične bližnje preteklosti. Njihova pričevanja, pospremljena s poglobljenim avtoričinim komentarjem, ustvarjajo barvito podobo pretežno sive slovenske diplomacije v zadnjih dveh desetletjih. Avtorica je v pravem trenutku pogumno nastavila ogledalo slovenski politiki in vsem, ki jih zunanja politika in mednarodni odnosi vsaj malo zanimajo, podarila dragoceno delo.

Rok Grča, Bukla 77

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...