Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Izjave 10-letja

2006°2016
Tomaž Lavrič
Izjave 10-letja

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Mladina
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-94066-0-1
Leto izdaje izvirnika 2016

Tehnične lastnosti
trda vezava
15 x 15,5 cm
850 g
572 strani
Tip knjige
aforizmi in anekdote
Kategorije
leposlovje > strip
družbene vede > novinarstvo
družbene vede > politika
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Iz knjige: »Zavihal sem torej rokave, se zakopal med zaprašene digitalne arhive in plesnive stare bukve vezanih letnikov in izbrskal vse, kar je bilo v tem času v rubriki Izjave tedna izjavljenega. Ko sem vse kritično prečesal in precej neužitnega zmetal ven, je ostal cvetober 1136 izjav, od tega slaba polovica ilustriranih. Zmagoviti izjavljalec desetletja je Janez Janša z 32 umotvori, tesno za petami mu je Borut Pahor s 27, Zoran Jankovič, Karl Erjavec in Dimitrij Rupel pa jima sledijo v lahnem drncu.« Tomaž Lavrič

Tomaž Lavrič (1964) je fenomen med slovenskimi striparji, kar dokazuje z izjemno delavnostjo, virtuoznim obvladovanjem stripovskega jezika, popularnostjo in kritiškim priznanjem. Njegova stripografija obsega zavidljivo število naslovov, med njimi Rdeči alarm (1996), Ratmana (1997), Bosanske basni (1997); ki so izšli v samozaložbi, pa Ekstremne športe (2001, Mladina), Diarejo (2003, Mladina) ter Sokola in golobico (2008, Mladina). Poznan in cenjen je tudi v tujini, kjer je izšlo kar nekaj prevodov njegovih del, kot tudi izvirnih izdaj za založnike, kot so Glénat (FR), Casterman (FR) in Magic Press (IT). Pri Stripburgerju je doslej izdal album Slepo sonce (2004), kot urednik in eden od avtorjev pa je sodeloval tudi pri obsežni stripovski antologiji Slovenski klasiki (2009, Stripburger/Forum Ljubljana in Mladina).

Recenzija Bukla

Med peščico stalnih slovenskih časopisno-revijalnih ilustratorjev je aktualni nagrajenec Prešernovega sklada Tomaž Lavrič verjetno najbolj bran in poznan, saj v tedniku Mladina poleg Diareje ter občasnih naslovnic in številnih člankov ilustrira tudi izjave politikov in političark, estradnic in estradnikov ter različnih javnih ljudi v posebni rubriki Izjava tedna. Ta sicer ni ilustrirana v celoti, likovno je izpostavljena samo ena izjava, medtem ko najdemo preostale v pisani obliki, a že samo zbiranje le-teh ni mačji kašelj. Lavričeva risba je tu prijazna, nosovi, ustnice in riti lepo zaobljeni, kar omogoča penetracijo globoko v temnino slovenskega družbenopolitičnega tkiva. Bizarnostim ni videti konca, prav tako ne javno izraženim fobijam, paranojam, nesmislom, šovinizmom in protislovjem. Avtorjev idejni razpon je širok in dobro treniran, zato spremljanje teh likovnih reakcij ponuja enega redkih užitkov med siceršnjim opazovanjem slovenskega politično-estradniškega parketa. Branje z distance seveda prinaša dvojni užitek.

Žiga Valetič, Bukla 134-135

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...