Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Oblast brez obraza

Zgodbe o italijanski mafij
Mojca Širok
Oblast brez obraza
24,94 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Premiki
Leto izdaje 2010
ISBN 978-961-01-1270-9

Tehnične lastnosti
trda vezava
204 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > novinarstvo

Recenzija Bukla

Pronicljiva poročevalka RTV Slovenija iz Rima, ki o Italiji piše že od leta 1993, je letošnjo pomlad zaznamovala z dvema knjigama o naši največji sosedi, v katerih odkriva temne strani Italije. V prvi, Zadnji rimski cesar, predelani magistrski nalogi, odstira politični vzpon Silvia Berlusconija, magnata (od zidarja prek medijskega monopolista do milijonarja), ki mu je na temeljih razpadlega povojnega strankarskega sistema (ta se je prevesil v korupcijo in klientelizem kot sistem) uspel skok na položaj predsednika vlade, pri čemer je s svojimi brezkompromisnimi metodami uspel tako rekoč ugrabiti Italijo. Pripoved je po mnenju urednika Financ Petra Frankla dobra in poučna lekcija tudi za Slovenijo.  
V drugi knjigi, Oblast brez obraza, slovenski različici Gomore, pa avtorica pred nas v brezhibnem novinarskem slogu, porojenem iz pogovorov z več kot 150 ljudmi, s katerimi se je srečala v zadnjih petnajstih letih, razprostre mafijski zemljevid Italije in pokaže na neizmerno moč, ki si jo je italijanska mafija pridobila v zadnjih desetletjih, poslovne mahinacije, s katerimi umazani denar pretapljajo v vse bolj legalne posle, prave vojne, ki so potekale na njihovih ozemljih, javna naročila, ki so jih zavzeto prevzemale mafijske organizacije, potem pa denar pospravile v svoje žepe itn. Če ima Italija eno najmočnejših protimafijskih policij in zakonodaj, ima še vedno tudi eno najmočnejših mafijskih podzemelj, ki svoje lovke neulovljivo prepleta s politiko, se iz juga Italije kot rak neustavljivo širi proti njenem severu, pa tudi zunaj nje, po Evropi ter naprej, in če je treba, brutalno obračuna z vsakim, ki ji stoji na poti. Portreta države, za katero se ne zdi, da pripada Evropski uniji 21. stoletja. 

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...