Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Od včeraj za danes

Alenka Goljevšček
Od včeraj za danes
33,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Miš
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-272-062-9
Leto izdaje izvirnika 2011
Urejanje Ajda Kermauner Kavčič

Tehnične lastnosti
trda vezava
15,5 x 23,5 cm
910 g
542 strani
Tip knjige
članki in študije
Kategorije
družbene vede > novinarstvo

Povej naprej

Založnik o knjigi

Pričujoča knjiga je izbor člankov in študij, ki sem jih občasno pisala od svojih študentskih let, od davnega leta 1954, do danes. Ko sem želela narediti nekakšen obračun, se je izkazalo, da knjiga iz preteklosti govori o naši sedanjosti; da mnogih problemov, ki so nas mučili takrat, nismo zmogli razrešiti do danes. Slovenstvo se je v preteklega pol stoletja močno spremenilo - in se ni spremenilo. Družba se je zdiferencirala in modernizirala, dosegli smo samostojno državo, se vključili v Evropo, obenem pa se krčevito branimo, da bi se razvili v svobodne avtonomne posamezne osebe; raje se tiščimo v razne kolektive in nezrelo sanjamo o Očetu, o ljubljenem Vodji, o Mesiji, o Trdi roki, ki bo naredila red in dala jasna navodila za akcijo. Ob ta slovenski  kolektivizem sem se spotikala pred desetletji in se spotikam tudi danes.

Recenzija Bukla

Alenka Goljevšček je v strokovni javnosti znana predvsem po svojem proučevanju pravljic in mitov (seveda pa je tudi esejistka, pisateljica in dramatičarka); demitologizacija pa je tudi osrednja metoda, s pomočjo katere se loteva svojih filmskih, literarnih, gledaliških in družbenokritičnih analiz, ki so zbrane v knjigi in se časovno pnejo vse od njenih študentskih let sredi minulega stoletja do danes. V njih neprizanesljivo razkrinkava vsakršno mitologizacijo – pa naj gre za literarno čaščenje prvobitnosti »narave-Ženske« ali za ideologijo vrnitve iz meščanskega individualizma k domnevno pristnejšemu arhaičnemu kolektivu, ki ga avtorica imenuje »bratovstvo-teror«. Namesto takšne regresije Alenka Goljevšček – v duhu razsvetljenstva – prisega na razum ter avtonomijo, samorefleksivnost in odgovornost. Ob študijah in člankih je objavljenih tudi nekaj kratkih zgodb in pogovorov z avtorico.

Maša Ogrizek, Bukla 74-75

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...