Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Pojdi z mano stran

Roberto Saviano
Pojdi z mano stran
22,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Premiki
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-01-1930-2
Naslov izvirnika Vieni via con me
Leto izdaje izvirnika 2010
Prevod Anita Jadrič
Urejanje Nela Malečkar

Tehnične lastnosti
trda vezava
24,5 x 16,5 cm
430 g
131 strani
Tip knjige
članki in študije
Kategorije
družbene vede > politika
družbene vede > novinarstvo

Povej naprej

Založnik o knjigi

Oddaja Pojdi z mano stran je potolkla vse rekorde gledanosti na RAI 3. Potolkla je tisto, česar se ne da potolči, resničnostni šov Veliki brat. Imela je celo več gledalcev kot tekma Lige prvakov.

Roberto Saviano je zaslovel s knjigo Gomora in s svojim angažmajem v boju proti italijanski mafiji. V letu 2010 pa se je preizkusil v novem mediju; s Fabiem Faziem sta si zamislila polurno oddajo Pojdi z mano stran. Njegov namen je bil govoriti o Italiji, kakršna se redko pokaže na televiziji: o mašineriji za blatenje, o tem, kako deluje trgovanje z glasovnicami, o popotresnih lažeh, o poslu z odpadki, o italijanski ustavi ...

Milijonom televizijskih gledalcem ni govoril o vasicah na zaostalem Jugu, ki so v rokah mafijskih družin, ampak o tem, kar se dogaja na Severu, sredi betona v Lombardiji. Kot rešitev iz vsega tega pa si je zamislil nekaj svetlega: skupaj z gledalci je sestavljal sezname stvari, zaradi katerih je vredno živeti. In zdaj te sezname sestavlja naprej z bralci knjige.

Knjiga Pojdi z mano stran je pisna verzija celovečernih televizijskih oddaj. Dodali smo jim še tri članke, ki so izšli v časopisu La Repubblica in so povzetek srečanj Saviana s kamorističnim skesancem Mauriziem Prestierijem. V enem od člankov je omenjena tudi Slovenija.

Del oddaje Pojdi z mano stran so bili tudi seznami stvari, ki dajejo smisel življenju. Deset stvari Roberta Saviana, zaradi katerih je vredno živeti:

1. mocarela iz bivoljega mleka iz Averse,

2. Love Theme from »Spartacus«Billa Evansa,

3. da z najdražjo osebo obiščeš Rafaelov grob in ji tam
prebereš latinski napis, ki ga marsikdo ne pozna,

4. Maradonov gol Angliji na svetovnem prvenstvu v
Mehiki leta 1986,

5. Iliada,

6. da po slušalkah poslušaš Marleyjevo Redemption
Song, medtem ko se svobodno sprehajaš naokrog,

7. da se potapljaš v globino, kjer je morje res morje,

8. da sanjaš, kako se vrneš domov, potem ko si moral biti
zelo dolgo zdoma,

9. da se ljubiš v poletnem popoldnevu, na Jugu,

10. da po izteku dneva, v katerem so zbirali podpise proti
tebi, prižgeš računalnik in zagledaš bratovo elektronsko
pismo, v katerem piše: »Ponosen sem nate.«

Recenzija Bukla

Saviano (1979) je italijanski novinar in diplomirani filozof, ki je mednarodno zaslovel s svojo knjigo Gomora, v kateri je doživeto opisal delovanje in principe italijanske mafije camorre. Pred dvema letoma je potem pri nas izšla še njegova knjiga zapisov in člankov Lepota in pekel. Knjiga Pojdi z mano stran pa je nekakšen knjižni povzetek televizijske oddaje, ki si jo je Saviano leta 2010 zamislil skupaj s Fabiem Faziem. Saviano je imel v studiu dolge monologe, v katerih je na svojstveno občutljivi in bistroumni način razkrival nove podrobnosti o umazanem delovanju Italije, denimo, kako deluje trgovanje z glasovnicami, torej kako lahko mafijski klani nastavijo katerega koli politika, zakaj in kako toliko časa ostajajo smeti na neapeljskih ulicah in drugod itn. Oddaja je z gledanostjo posekala tudi svoje športne konkurente, Saviano pa na očitke, da grdo govori in piše o rodni Italiji, odgovarja: tega ne počnem, da bi domovino sramotil, temveč da bi ji pomagal.

Samo Rugelj, Bukla 74-75

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...