Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Odvečni človek

Ilija Trojanow
Odvečni človek
19,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Mohorjeva Celovec
Leto izdaje 2014
ISBN 978-3-7086-0803-7
Naslov izvirnika Der überflüssige Mensch
Prevod Ana Jasmina Oseban

Tehnične lastnosti
mehka vezava
20 x 13 cm
90 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
družbene vede

Založnik o knjigi

Z izvrstnim esejem o človekovem dostojanstvu v dobi poznega kapitalizma avtor romana Zbiralec svetov zavzame jasno politično stališče. Kdor ničesar ne producira in ničesar ne konzumira, je odveč – to je morilska logika poznega kapitalizma. Največji problem je prenaseljenost našega planeta, trdijo mednarodne elite. A če naj se število ljudi zmanjša, kdo je tisti, ki naj izgine? polemizira Trojanow v pričujočem humanističnem zapisu o odvečnosti človeka. V pronicljivih analizah poveže katastrofalne posledice klimatskih sprememb z neizprosnostjo neoliberalnega trga delovne sile ter apokalipsami, ki jih mi, navidezni zmagovalci, tako navdušeno spremljamo v množičnih občilih. Vendar se motimo: tudi za nas gre. Za vse gre.

Recenzija Bukla

Izjemen esej o pozni – poslednji? – fazi uničujočega neoliberalnega kapitalizma je glasen krik, ki bi ga morali slišati prav vsi. Avtor zavrže ideologijo in se vrne k že skoraj izginulemu položaju angažiranega humanista, ki svet ne le analizira, temveč tudi čuti, hkrati pa ne postavlja le vprašanj, saj – v nas samih – ves čas išče tudi odgovore.
Odvečni človek je zgodba vseh, ki ne pripadamo »enemu« odstotku, ki pa za razliko od številnih odporniških gibanj, ki so v zadnjih letih zrasla (predvsem) na Zahodu, torej tam, kjer si je odpor dobesedno še mogoče privoščiti, ne naseda na preživele romantične vzorce. Od nas – sebe – zahteva polno državljansko angažiranost in samospraševanje, saj, kot piše avtor, porabljamo toliko, kot nobena družba pred nami, pa kljub temu občutimo predvsem – krizo. »Zaradi pritiska, da nepretrgano funkcioniramo in konzumiramo, se nam zdi vse teže začutiti empatijo in preprosto biti srečen,« piše Trojanow.
Odvečni človek je družbeno-politično-antropološko-tehnološka analiza uničujoče in popolnoma nereflektirane rušilne sile kapitalizma, ki se v imenu dobička sistematizirano odreka tako človeku, kot človeštvu. Ali kot je nekoč dejal Josip Visarjonovič Stalin, zločinec z druge strani meseca: »Ni človeka, ni problema.«
Trojanow, svetovljanski avtor Zbiralca svetov, Stalinov stavek, ki ne bi mogel biti bolj »moderno kapitalističen«, prenese v današnje čase vsiljene dogme gospodarske rasti in varčevanja. »Dlje ko se uklanjamo prisilam frenetične ideologije rasti, ki po vsem svetu vodi v cvetočo konjukturo socialne nepravičnosti, bolj se brišejo meje med človekom in odpadki.« Bolj se, torej, izrisuje jasna podoba odvečnega človeka. Človeštva.

Boštjan Videmšek, Bukla 105-106

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...