Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

95 tez, pribitih na vrata svetišča kapitalizma za osvoboditev od zajedavskega hrematizma

Karel Gržan
95 tez, pribitih na vrata svetišča kapitalizma za osvoboditev od zajedavskega hrematizma
12,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Sanje
Zbirka Aktivni državljani
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-274-511-0
Urejanje Tjaša Koprivec

Povej naprej

O knjigi

Nevzdržnost razmer v Cerkvi je pred 500 leti Martina Luthra primorala, da je 31. oktobra 1517 nadškofu Albertu v Mainzu in Magdeburgu ter škofu v Brandenburgu poslal protestno pismo, ki mu je priložil svojih 95 tez. Njegov poziv Cerkvi, naj se vrne k nauku Svetega pisma, je bil glavni vzrok številnih novosti.
Nevzdržnost današnjih razmer pa je vzrok 95 tez, »pribitih na vrata svetišča neoliberalnega kapitalizma«. V njih je poziv, da se odvrnemo od krivičnega in zločinskega hrematizma in obudimo nauk ekonomije, katere temeljno poslanstvo je skrb za dom – poskrbeti za slehernika.

Recenzija Bukla

Karel Gržan, uporni pater in doktor znanosti s področja literarnih ved, v knjižici – nekakšnem etičnem manifestu 21. stoletja – z luteranskimi naslovom in konceptom v ideoloških podtonov osvobojenem, skrajno humanističnem pisanju strukturirano kliče k oblikovanju nove družbe, politike, skupnosti in zavesti. Osebne in kolektivne.
95 tez nosi težo sveta in v času razčlovečenja bojuje bitko človečnosti. Za to je potrebna velika mera poguma. Tega omogoča idealistična naivnost – izhodišče, za katerega se je treba boriti tudi v najbolj temni uri.
Gržan se v nežno napisani knjižici, ki hkrati spominja na esencialno tovrstno čtivo O Tiraniji (Timothy Snyder) in na čudovito, a globinsko bolečo Otroci dni (Eduardo Galeano), dotika ključnih tem: politike, ekonomije, vere, medijev, novih tehnologij, teologije, etike, filozofije, psihologije … Avtor številnih knjig in dolgoletni duhovnik ter kaplan, ki je med drugim vodil tudi komune za zdravljenje odvisnikov, nas, kjer je le mogoče – in mogoče je kjer koli in kadar koli, opominja, da živimo v veliki prevari.
»Kjer se bojujeta dva – tretji dobiček ima! Le tako lahko Imperij izniči evolucijsko napetost, ki je zanj najbolj ogrožajoče dejstvo, in le tako z lahkoto doseže, da ljudje prostovoljno predajo svojo svobodo za navidezno varnost, kar pa vodi v dejansko popolno zasužnjenost in podrejenost globalni prevari,« avtor zapiše v svoji 16. tezi, v kateri hrematizem (»sistem, ki temelji na kopičenju in bogatenju posameznikov«) označi za nenehno globalno zločinsko dogajanje.
Lepo, vsakršnega cinizma osvobojeno branje ob 500. obletnici začetka reformacije. (BV)

Bukla 137

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...