Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Brez predmeta

Kapitalizem, subjektivnost, odtujitev
Franck Fischbach
Brez predmeta -40%

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Krtina
Zbirka Krt
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-260-062-4
Naslov izvirnika Sans objet. Capitalisme, subjectivité, aliénation
Leto izdaje izvirnika 2009
Spremna beseda Aljoša Kravanja
Urejanje Zdravko Kobe

Tehnične lastnosti
mehka vezava
318 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > politika
filozofija
družbene vede > ekonomija

Založnik o knjigi

Brez predmeta je osrednji del trilogije, ki jo je avtor začel leta 2005 s Proizvodnjo ljudi (La production des hommes, PUF) in leta 2011 zaključil s Privacijo sveta (La privation de monde, Vrin). Delo predstavlja presečišče Fischbachovih zanimanj. Na podlagi natančnega branja Marxovih Ekonomsko-filozofskih rokopisov avtor zagovarja tezo, da odtujitve – tega temeljnega »dejstva modernosti« – ne smemo razumeti kot izgubo subjektivnosti v predmetnosti, temveč kot izgubo predmetov samih, kot izključitev subjektivnosti iz predmetnega sveta. Ta premestitev smisla odtujitve Fischbachu omogoči, da postavi Marxa v kritičen dialog s ključnimi filozofi dvajsetega stoletja (Heideggerjem, H. Arendt, Deleuzom) in najodmevnejšimi misleci sedanjosti (J. Butler, Žižkom in Honnethom). V nasprotju s sodobnimi miselnimi tokovi, ki hočejo ponovno obuditi subjektivnost, Fischbach izhaja iz Marxove opredelitve človeka kot bistveno »živega, čutnega, dejanskega, predmetnega bitja« – bitja, ki je zapustilo odtujitev in se vrnilo v skupni svet.
Franck Fischbach, profesor filozofije na niški univerzi Sophia Antipolis, je strokovnjak za nemško klasično filozofijo, marksizem in socialno filozofijo.

Recenzija Bukla

Tudi v Fischbachovem (r. 1967) primeru gre za avtorjevo prvo knjigo v slovenskem jeziku, s katero francoski profesor filozofije zareže neposredno v razkorak med pojmoma subjekta in objekta, med subjektivnost in objektivnost, med osebnost in predmetnost. Seveda v luči kapitalizma, čigar alternativa je dvajset let po zatonu vzhodnoevropskega socializma neverjetno šibka. V dobi neskončne predmetne ponudbe postajamo robotizirano plitki stvori brez prave vsebine, odtujeni od resničnega sebstva, ter se spreminjamo v individualizirano potrošniško bitje, ki na delovnem mestu pušča vso življenjsko energijo v zameno za suh in hladen finančni izid. Obsežno filozofsko razpravo narekujejo bistroumni jezikovni odtenki v pojmih kot so odtujitev, opredmetenje, fetišizem, subjektivacija, predmetna bit itd.

Žiga Valetič, Bukla 84-85

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...