Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Čisti kapitalizem

Michel Husson
Čisti kapitalizem
19,80 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Sophia
Zbirka Teorija
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-6768-42-9
Naslov izvirnika Un pur kapitalisme
Leto izdaje izvirnika 2008
Prevod Katja Kraigher
Urejanje Uroš Zorman

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14 cm
330 g
226 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > politika
družbene vede > ekonomija

Založnik o knjigi

"V naslovu te knjige je zgoščena njena bistvena teza: sodobni kapitalizem teži k čistemu delovanju in postopoma odmetava vse ‘togosti’, ki bi ga lahko regulirale ali omejevale. Pri tem ne gre toliko za vrnitev kapitalizma k zgodnejšim zgodovinskim oblikam kakor za to, da se čedalje bolj ujema s svojim konceptom. To gibanje se izraža v dveh velikih tendencah: ‘ponovnem poblagovljanju’ delovne sile in postopnem oblikovanju svetovnega trga. Gre torej za kapitalizem brez pridevnika, pa čeprav je lahko za poimenovanje njegove trenutne faze prikladen izraz neoliberalni kapitalizem. Zavrniti moramo delne teoretizacije, ki v ospredje potiskajo ta ali oni vidik in potem govorijo o globaliziranem, financializiranem, patrimonialnem, delničarskem ali kognitivnem kapitalizmu.«  (Iz knjige)

Michel Husson je eden redkih še živečih marksistov (poleg njega nam na misel pridejo le Étienne Balibar ter avtorski dvojec Gerard Duménil in Dominique Lévy), ki se upirajo sicer že skoraj pregovorni hermetičnosti francoskega intelektualnega prostora, marksističnega in siceršnjega, ter sodelujejo tudi v teoretskih razpravah na mednarodni ravni. Slovenskemu bralcu se je že predstavil v dialogu s Kostasom Lapavicasom o primerni strategiji izhoda iz trenutne krize evropskih povezav v družbeno in okoljsko vzdržnejši sistem, pri čemer je v nasprotju s sogovorcem zagovarjal politično povezovanje sindikatov in delavskih strank na evropski ravni. Čisti kapitalizem pa je njegov prvi daljši spis, ki smo ga dobili v prevodu. Knjiga združuje Hussonove teoretske in analitične prispevke, objavljene na različnih mestih v zadnjem desetletju, skupaj pa tvorijo celovito kritiko tega, kar opredeli kot »čisti kapitalizem«. Hussonov nasprotnik tako ni, kakor običajno na levici, kapitalizem v nekem obdobju svojega zgodovinskega razvoja, temveč kapitalizem kot tak, brez pridevnika, kapitalizem, o katerem Husson pravi, da vodi zgolj v množično pavperizacijo ter periodične gospodarske in finančne krize. Zato njegov odgovor niso poskusi regulacije, discipliniranja ali humaniziranja kapitalizma, ki so, kot pravi sam, obsojeni na neuspeh, temveč »čisti protikapitalizem«.

Michel Husson (r. 1949) je statistik in kritični ekonomist, član znanstvenega sveta združenja Attac in avtor številnih knjig, med drugim Les ajustements de l’emploi (Page deux, 1999), Le grand bluff capitaliste (La Dispute, 2001) in Les casseurs de l’Etat social (La Découverte, 2003).

Recenzija Bukla

Husson (1949) je bistri francoski kritični ekonomist, ki izvrstno obvlada statistične metode in interpretacije agregatnih družbenoekonomskih podatkov, kar kaže tudi v svojem pričujočem delu iz leta 2008. V njem dokazuje, da je osnovna tendenca kapitalizma, da skozi čas odmetava vse omejitve, ki ga utesnjujejo v njegovem delovanju. Husson tako vzrokov za sedanjo gospodarsko krizo ne vidi v tem, da je kapitalizem deloval slabo, temveč v tem, da je deloval predobro, da je uspel omejiti rast plač, s čimer je povečal stopnjo izkoriščanja. Povečani dobički pa so se namesto v neposredno potrošnjo (kar bi se večinoma zgodilo, če bi bili izplačani kot plače) prelili v varčevanje oziroma so odšli nazaj v sfero financ, ki je povzročala njihovo napihovanje na svetovnem nivoju in dvigovanje borznih tečajev. Do šoka je prišlo, ko so se te finančne listine, ki so dejansko »samo« pravica do črpanja presežne vrednosti, skušale prenesti v nazaj realno sfero. Analitično.

Samo Rugelj, Bukla 84-85

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...