Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Dolgi valovi kapitalističnega razvoja

Marksistična interpretacija
Ernest Mandel
Dolgi valovi kapitalističnega razvoja

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Sophia
Zbirka Naprej!
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-6768-87-0
Leto izdaje izvirnika 2015
Prevod Maja Breznik

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14 cm
340 g
230 strani
Tip knjige
filozofija
Kategorije
družbene vede > politika

Založnik o knjigi

Prerez 30-letnega Mandelovega raziskovanja zgodovinskega razvoja kapitalizma, povezuje osnovne ekonomske in družbene tendence s političnimi dejavniki. Avtor je posegel v utečeno teorijo o kapitalističnih ciklusih s konceptualnim premikom s ciklusov na dolge valove, obravnavo prehodov z enega obdobja na drugega in povezovanja objektivnih dejavnikov (ekonomskih zakonov) s subjektivnimi dejavniki (npr. družbena gibanja). Izvirnost njegove teorije je zagovor teze, da je izčrpanje po dolgih obdobjih gospodarske rasti resda samodejno in da ga strogo določajo ekonomski dejavniki, toda prehod iz obdobja depresije v obdobje gospodarske rasti je bistveno odvisen od neekonomskih dejavnikov.

Kot pravi avtor: »Nastanek novega ekspanzivnega vala ne more biti notranji – bolj ali manj spontan, mehaničen, avtonomen – iztek dolgega depresivnega vala, naj ta traja še tako dolgo in naj bo še tako resen. Odločilnega preobrata ne določajo zakoni kapitalističnega razvoja, temveč dosežki razrednega boja v celotnem zgodovinskem obdobju. /…/ Zakaj se revolucija leta 1848 ni razširila tudi na Veliko Britanijo? Zakaj se je komuna leta 1871 zgodila v Parizu in ne v Nemčiji? Zakaj je bila ruska revolucija uspešna, nemška revolucija pa poražena? Zakaj je nemško delavsko gibanje kapituliralo pred Hitlerjem leta 1933, medtem ko se je avstrijski in zlasti španski delavski razred dvignil proti fašizmu v obdobju 1934– 1936? Zakaj še ni bilo nacionalne splošne stavke v ZDA? Zakaj argentinski delavski razred, ki je organiziral večje število splošnih stavk, še ni izzval buržoazne politične oblasti, medtem ko je videti, da se brazilski delavski razred, ki ima veliko manj izkušenj s stavkami, k temu vsaj pripravlja? Ali te razlike nimajo pomena? Se porazom ni bilo mogoče izogniti?"

Knjiga velja za eno najpomembnejših Mandelovih del, zajema njegova predavanja na Fakulteti za politologijo in ekonomijo na Cambridgeu, dodatni poglavji, ki ju je napisal za drugo angleško izdajo (1995), ter prispevek, v katerem razčlenjuje mednarodno razpravo o teoriji dolgih valov. Pomemben del so izvirna spremna besedila Daniela Bensaïda, Francisca Louçe in Michela Hussona, ki postavljajo Mandelovo teorijo v kontekst sodobnih gospodarskih in družbenih procesov, zato je knjiga namenjena kar najširšemu krogu bralcev in je tako rekoč obvezno čtivo za razumevanje sedanjih družbeno-ekonomskih procesov. S prevodom te knjige dopolnjujemo avtorjevo študijo Pomen druge svetovne vojne.

Recenzija Bukla

Belgijskega zgodovinarja in političnega misleca Ernesta Mandela (1923– 1995) v slovenščini že poznamo po monografiji Pomen druge svetovne vojne (Sophia, 2013), v kateri je to vojno imel za nekakšno nadaljevanje imperialističnih kapitalističnih teženj velikih evropskih držav. V Dolgih valovih kapitalističnega razvoja, ki je izvirno izšla leta 1978 in je bila plod večdesetletnih Mandelovih raziskav, pa avtor dokazuje, da gospodarske rasti še zdaleč ne določajo samo takšni ali drugačni cikli ekonomskega naraščanja in upadanja (kot je, denimo, trdil in svoj ciklični model postavil Kondtratjev), temveč so prehodi iz depresij v gospodarska okrevanja in rast močno odvisni tudi od neekonomskih, torej družbenih in/ali političnih razlogov. Po mnenju Mandela, sicer prepričanega marksista, odločilnega pospeška pri družbenoekonomskih preobratih torej ne določajo »atomistični« zakoni kapitalističnega razvoja, po katerih je družba zreducirana na newtonovsko mehanistično ekonomijo, temveč predvsem dosežki razrednega boja. Delo, ki se kot naročeno bere v kombinaciji s knjigo Zakaj narodi propadajo, ki je tudi pravkar izšla v prevodu.

Samo Rugelj, Bukla 116-117

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...