Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Državljanski eseji

O fiziologiji človeške moralnosti
Alojz Ihan
Državljanski eseji
24,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Študentska založba
Zbirka Koda
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-242-512-8
Leto izdaje izvirnika 2012
Spremna beseda Rado Pezdir
Urejanje Aleš Šteger

Tehnične lastnosti
trda vezava
20 x 14 cm
330 g
244 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
družbene vede > politika

Povej naprej

Založnik o knjigi

V »državljanskih esejih« Ihan takoj na začetku osupne bralca z radikalno novo definicijo človeške moralnosti – morala je za avtorja možganski procesor, ki z občutkom »mirne vesti« napove, da nas okolica zaradi naših dejanj ne bo zavrgla. S tem je avtorju uspelo najti kraljevsko izhodišče, da lahko z radikalnostjo človeškega anatoma in fiziologa, hkrati pa z duhovitostjo umetnika na prijeten in celo lahkoten način opisuje slovenske in svetovne dimenzije sodobne družbene krize ‒ v kateri imajo vsi akterji »čisto vest«, hkrati pa je vsak dan milijonom ukradeno ne le njihovo imetje, temveč tudi prihodnost. Avtor s kirurško natančnostjo secira družbene okoliščine, zaradi katerih človekov moralni procesor ostaja pomirjen in »vest čista« – tudi pri direktorju, ki se mu zdi normalno prisvojiti »svojo« tovarno, tudi pri bančniku, ki se mu zdi normalno dobiti nagrado za popolnoma zavožen kredit, tudi pri »redno zaposlenem socialističnem« novinarju, ko njegovi honorarni kolegi dobijo petkrat manj za enako delo, tudi pri imetniku stanovanja »po Jazbinšku«, ki vztraja na desetkratni ceni, kot jo je plačal sam, tudi pri sindikalistu, ki do pike vztraja na »pravicah« socialističnih delavcev, čeprav s tem ustvarja socialni apartheid in kanibalizem do lastni otrok. Ihan s klinično mirnostjo secira človekovo moralo in hkrati niti v enem trenutku ne moralizira – »morala je del naše anatomije in našega funkcioniranja, je edina, ki jo imamo, in bolj, ko jo poznamo, bolje jo bomo znali uporabljati za bivanje na kosu zemlje, kjer smo se rodili«.

Recenzija Bukla

Pronicljiv slovenski esejist, pesnik in zdravnik mikrobiolog (rojen leta 1961) je  s svojimi dosedanjimi knjigami večkrat čvrsto zarezal v ustaljene predstave o človekovem življenju in bivanju ter jih spreobrnil in razgalil v drugi luči. Državljanski eseji so morda najdrznejši Ihanov aktivistični poskus doslej.  Lotil se je vivisekcije slovenske mentalitete, njene dezintegracije v procesu tranzicije, cepljene na skoraj pol stoletja socializma in še vedno prežete z »gričevsko« logiko, ki za potrditev svojih dejanj potrebuje zgolj pozitiven odnos nekaj sosedov z istega hriba (kar večini Slovencev onemogoča poenotenje s širšo okolico in tujino). Pri tem raziskovanju družbenih pojavov Ihan deluje kot naravoslovni intelektualec, ne sprašuje se o tem, ali smo Slovenci moralni ali ne, temveč ugotavlja, kakšna morala je pri nas na delu, z imeni izpostavlja ljudi, ki so zastavonoše posameznih praks, pri čemer jih navaja bolj za konkreten primer neke logike delovanja kot pa za problem sam zase. Medicinsko zdravniški svet je Ihanu kar nekajkrat okvir javnega delovanja, iz katerega vleče primere precej neracionalnih odločitev in dejanj, seveda pa ne prizanaša niti prvakom nespodobne privatizacije, zmagovalcem Jazbinškovega zakona ter vsem tistim, ki molčijo, ko so sprejete zanje pozitivne odločitve, ki pa so v kontekstu pravične družbe povsem nelogične in nepoštene. Boleče potovanje v slovensko srce teme.

Samo Rugelj, Bukla 82-83

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...