Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Fašizem in demokracija

George Orwell
Fašizem in demokracija
2,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba ZRC, ZRC SAZU
Leto izdaje 2020
ISBN 978-961-05-0446-7
Prevod Deja Crnović, Breda Luthar, Irena Naglič, Tadej Turnšek
Spremna beseda Oto Luthar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
18 x 11 cm
460 g
40 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
družbene vede
filozofija
družbene vede > politika
britansko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjižica prinaša štiri krajša besedila Georgea Orwella, ki jih je kot novinar napisal na samem začetku druge svetovne vojne (Fašizem in demokracija, Literatura in totalitarizem, Vizija totalitarne prihodnosti in Patriotizem.) in se tudi v tem skromnem obsegu pridružuje drugim podobnim izdajam njegovega dela. V Združenem kraljevstvu je spomin na Orwella (znova) oživel tudi zaradi zelo posebnega virusa. Populizem razposajene klike torijcev, ki je izposlovala Brexit, se je namreč v rekordnem času stopil s kulturo laži, kot so jo patentirali ameriški republikanci. Močno spominja na kulturo lažnive neumnosti osrednjih akterjev Živalske farme ali politični žargon že pred osemdesetimi leti. Orwell je opozarjal na okoliščine, razmerje moči, navade, tradicijo ..., ki so ljudi uspavale na predvečer druge svetovne vojne. Prefinjenemu opisu kulture strahu tistega časa se pridružuje druga odlika Orwellovih esejev: daljnovidnost, ki meji na obsedenost z usodo demokracije po prelomnih dogodkih. In je še kako aktualna tudi danes.

Recenzija Bukla

Orwell (1903–1950), slavni angleški pisatelj, avtor kultnih romanov Živalska farma in 1984, je bil obenem tudi eden najuglednejših esejistov, ki je s kirurško natančnostjo detektiral in analiziral različne družbene patologije svojega časa. Zbirka štirih esejev pod skupnim naslovom Fašizem in demokracija, ki jo je aktivistično izdala založba ZRC SAZU, prinaša Orwellova besedila iz obdobja druge svetovne vojne, v katerih avtor poleg drugega ugotavlja (objavljen je tudi esej Književnost in totalitarizem), da je posebnost totalitarne države v tem, da misli ne fiksira, čeprav jo obenem želi nadzirati, zato v ta namen vzpostavi nesporne dogme, ki pa jih potem vsakodnevno spreminja. Oblast dogme potrebuje, ker potrebuje poslušnost svojih državljanov, ne more pa se izogniti spremembam, ki jih narekuje potreba politike moči. Zato skuša totalitarna država nadzirati čustva in misli svojih subjektov v taki meri, kot nadzira tudi njihova dejanja. Knjižica, ki je globalno aktualna za današnji čas!

Samo Rugelj, Bukla 154

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...