Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Homo deus

Yuval Noah Harari
Homo deus

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Esenca
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-01-4602-5
Naslov izvirnika Historyah shel ha-mahar
Prevod Polona Mertelj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23 x 16 cm
432 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > sociologija
naravoslovje
družbene vede > politika

Povej naprej

Založnik o knjigi

Avtor svetovne in slovenske uspešnice Sapiens: kratka zgodovina človeštva v pričujočem delu enako izvirno, angažirano inprovokativno usmerja pogled v bližnjo prihodnost sveta. Ljudje smo v preteklih stoletjih v veliki meri ukrotili lakoto, epidemije in vojne. Prvič v zgodovini več ljudi umre od starosti kakor odnalezljivih bolezni in število smrti zaradi samomora je večje od skupnega števila žrtev vojn, teroristov in zločincev. Na začetku 21. stoletja je večja verjetnost, da človek umre zaradi prenajedanja kot zaradi stradanja.
Zato se človeštvo lahko začne ozirati za novimi obzorji. Če bomo svoje glavne rablje res kmalu ukrotili, kaj jih bo zamenjalo navrhu dnevnega reda? To vprašanje je še bolj pereče zaradi novih sposobnosti, ki nam jih ponujata biološka in informacijskatehnologija. Kaj bomo počeli z vso to močjo?

"Knjiga Homo deus vas bo šokirala in hkrati zabavala. Predvsem pa vam bo dala misliti zunaj ustavljenih okvirov" - Daniel Kahneman

"To je zelo inteligentna knjiga, polna bistrih uvidov" - The Guardian

Recenzija Bukla

Hararija (1978), profesorja svetovne zgodovine v Jeruzalemu, v slovenščini že poznamo po zelo uspešni knjigi Sapiens, v kateri nam je interdisciplinarno prikazal razvoj človeka od prazgodovine do današnjih dni. V svoji drugi knjigi Homo deus, pri kateri lahko pričakujemo podoben odmev, pa se je posvetil prihodnosti človeštva, tako v družbenem kot individualnem (telesnem) smislu. Po njegovem mnenju so trije ključni problemi človekove preteklosti – lakota, nalezljive bolezni in vojne – že obvladljivi (drugo je vprašanje, ali si kot človeštvo tega tudi želimo), tako da se lahko posvetimo človekovi prihodnosti. Harari se pri njenem izpeljevanju in napovedovanju vrne na teritorij, ki ga je obdeloval že v Sapiensu, in v svojem pisanju (prihodnji) človekov razvoj ilustrira s pomočjo mnogih zgodovinskih primerov. Po njem je človekova sposobnost imaginacije, torej tkanja, pripovedovanja in prepoznavanja zgodb, in spoštovanje simbolnih dogovorov, od zakonodaje naprej, tisto ključno, kar nas razlikuje od drugih bitij. To tudi definira naše prihodnje ravnanje in obnašanje, k čemur seveda vse večjo težo dodajata tehnologija in umetna inteligenca, ki bosta temeljito vplivali na našo prihod nost. Futurizem z zgodovinsko podlago.

Samo Rugelj, Bukla 136

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...