Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Izgubljeni čas

Eseji, kolumne, intervjuji
Andrej Inkret
Izgubljeni čas
25,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Modrijan
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-241-732-1
Leto izdaje izvirnika 2013
Urejanje Špelca Mrvar

Tehnične lastnosti
trda vezava
21,5 x 15,5 cm
620 g
360 strani
Tip knjige
intervjuji in kolumne
Kategorije
družbene vede > politika

Založnik o knjigi

Izgubljeni čas Andreja Inkreta je dokumentarna knjiga sedmih esejev, 36 »nekih davnih zapisov« (nastalih med jesenjo 1989 in pomladjo 1992) in štirih daljših intervjujev. Eseji pripovedujejo o političnem komisarju Dušanu Pirjevcu - Ahacu in njegovem »hudem slovesu od vsega partizanskega«, o Prešernovem in Smoletovem junaku Črtomiru, o Šeligovem »uslišanem spominu« in Jančarjevi »noči arheologov«. Esejističnim besedilom sledijo aktualistične kolumne o »vmesnem času« – serija sprotnih, zelo osebnih, tako rekoč »literarnih« odzivov na razpad vzhodnoevropskega komunističnega kompleksa (in jugoslovanske politično-zgodovinske konstrukcije skupaj z njo), hkrati pa komentarjev in kritik najzgodnejše dobe slovenske državnosti. Podobne, dokumentarne oz. avtobiografske poteze so naposled značilne za intervjuje, v katerih avtor Izgubljenega časa brez zadržkov odkriva svoj curriculum, stike in značilne nesporazume z okoljem, svojo vero in ironijo, odnos do literature in gledališča, posebej do njune kritike in zgodovine, opisuje srečanja s sodobniki itd. Knjiga izhaja ob avtorjevi sedemdesetletnici in tako predstavlja presek najpomembnejših ustvarjalnih zapisov literarno-gledališkega kritika, urednika, teatrologa in dramaturga Andreja Inkreta.

Recenzija Bukla

Andrej Inkret (1943) je zame ime, ki je navzoče že »od zmeraj«, saj sem na njegove poglobljene gledališke kritike naletel takoj, ko sem začel resneje brati in spremljati domače kulturno dogajanje. Dramaturg, literarni teoretik, esejist, gledališki kritik, Kocbekov biograf in še marsikaj drugega je bil v svoji bogati karieri, da profesure na AGRFT in članstva v SAZU niti ne omenjam. Ob njegovi nedavni sedemdesetletnici je izšla knjiga njegovih spisov iz preteklih desetletij, ki prinaša unikatno kombinacijo njegovega pristopa k obdelovanju kulture in družbe. Že v prvem, najobsežnejšem eseju, Ahac, kjer je prav toliko kot o legendarnem profesorju in literarnem teoretiku Dušanu Pirjevcu (1921– 1977), ki ga je v njegovi misli neizbrisno zaznamovalo partizanstvo, napisano tudi o družbeno kulturnih gibanjih v začetku šestdesetih let, Inkret pokaže, da je aktiven del dogajanja na slovenskih kulturnih tleh že skoraj pet desetletij, ko se je kot član uredništva začel udejstvovati tako pri Tribuni, kot tudi pri Perspektivah in Problemih. Drugo obsežnejše besedilo v prvem delu je namenjeno Rudiju Šeligu, ki je leta 1987 v ključnih osamosvojitvenih časih postal predsednik Društva slovenskih pisateljev, ob tem pa Inkret analizira, kako se je spremenila Šeligova literatura po njegovi vrnitvi k pisanju, ko je prenehal opravljati družbeno angažirane funkcije. V drugem delu knjige je nanizana serija Inkretovih esejev, ki se dotikajo različnih aktualnih kulturnih tem, izhajali pa so pod zbirnim naslovom Na robu v Naših razgledih med letoma 1989 in 1992. Tretji del prinaša štiri reprezentativne intervjuje z njim, sklepni del pa Inkretovo inventuro izgubljenega časa dvajset let pozneje. Edinstven vpogled insajderja v našo polpreteklo kulturno zgodovino.

Samo Rugelj, Bukla 89-90

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...