Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Je tu kakšen odrasel?

Moj boj z evropskim globokim establišmentom
Janis Varufakis
Je tu kakšen odrasel?

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Cankarjeva založba
Zbirka Čas misli
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-282-180-7
Knjiga je izšla s finančno podporo JAK RS.
Leto izdaje izvirnika 2017
Prevod Jani Rebec
Urejanje Aljoša Harlamov

Tehnične lastnosti
trda vezava
25 x 17 cm
950 g
653 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
biografije in spomini > avtobiografija
družbene vede > politika

Povej naprej

Založnik o knjigi

Spoznajte, kdo vodi svetovno politiko, kdo kroji usodo vseh nas ...

»Zgodba v tej knjigi ni zgolj svarilo o tem, v kaj se spreminjajo Evropa, Velika Britanija in Združene države; daje nam tudi vpogled v razloge za polom našega sistema in socialne ekonomije,« zapiše Janis Varufakis v predgovoru svoje biografske pripovedi Je tu kakšen odrasel o 162 dneh od januarja do julija 2015, ki jih je prebil kot grški finančni minister. V tujini je postala knjiga velika uspešnica. Pri Guardianu so jo uvrstili med »največje politične memoare vseh časov«, na lestvici The Sunday Times se je kot uspešnica št. 1 zavihtela na vrh lestvice.

o avtorju

Janis Varufakis je profesor ekonomije na univerzi v Atenah in ekonomski svetovalec pri igričarskem podjetju Valve, sicer pa javni intelektualec v najžlahtnejšem pomenu besede. Rodil se je leta 1961 v Atenah; gimnazijo je končal v Grčiji, potem pa se preselil v Anglijo, kjer je študiral matematiko in ekonomijo na univerzah v Essexu in Birminghamu. Poučeval je na različnih britanskih univerzah (Essex, East Anglia, Cambridge, Glasgow), dvanajst let predaval na univerzi v Sydneyju, dve leti pa tudi na univerzi v Teksasu. Že od njenih začetkov sodeluje v razpravah o svetovni, evropski in grški krizi, njegova stališča pa najbolje povzema prav knjiga, ki jo držite v rokah, Globalni minotaver. V zadnjem času je dejaven tudi politično; od leta 2010 s sodelavci razvija in promovira Skromni predlog za rešitev krize območja evra (zadnja, četrta različica je iz leta 2013), v prvi polovici leta 2015 je bil grški finančni minister v vladi Aleksisa Ciprasa, trenutno pa skuša začeti vseevropsko gibanje za prenovo evropskih povezav, imenovano DiEM 25 (Gibanje za demokracijo v Evropi 2025).

o knjigi v medijih

»S knjigo Je tu kakšen odrasel? je poleg vpogleda v grški finančni polom ustvaril tudi obvezno branje o veliki krizi, ki je po letu 2008 zajela svet. Čeprav so zgodbe v knjigi zelo osebne in poimenske, je besedilo enkratna analiza obstoječih struktur establišmenta, ki deli in vlada, vendar ne po načelih solidarnosti in demokracije, temveč moči in denarja.
Avtor pronicljivo opisuje povezanost politike z bančnim svetom ter razgalja brezčutnost in neusmiljenost oblastnih struktur. Analizira, kako so se v krizi razvili pogoji za vzpon desničarske politike, razmaha fašizma, ksenofobije, problematične razprave o begunski tematiki, osvetljuje pa tudi, kako je s krizo povezan brexit in kako se je iz nje povzpel Trump. Avtor meni, da je finančna kriza iz leta 2008, ki nas spremlja še desetletje po tem, posledica dokončnega sesutja svetovnih mrež moči, zarot brez zarotnikov, ki krojijo naša življenja. Razkritje je po njegovem mnenju ˝predpogoj za preživetje dostojnosti, celega sloja naših soljudi, celo našega planeta˝.«
Prispevek si lahko v celoti preberete v Dobrih zgodbah.

Recenzija Bukla

Je tu kakšen odrasel? je poročilo o tem, kako je vrh Evropske unije s pomočjo ključnih mednarodnih finančnih institucij že v kali zatrl poizkuse Sirize, grške levičarske stranke, ki je konec januarja 2015 po dolgih letih finančne, gospodarske, družbene in politične krize s suvereno zmago na parlamentarnih volitvah prevzela vodenje vlade v obubožani in celostno izčrpani državi z idejo dogovora o vsaj delnem odpisu dolgov in prekinitvi uničujoče – vsiljene – varčevalne politike.
Nenavadno je, da takšno poročilo, mešanica forenzične analize in trilerja, ki bi ga pričakovali od novinarja ali morda političnega analitika-zgodovinarja, prihaja izpod peresa tedanjega grškega finančnega ministra Janisa Varufakisa, sicer uglednega ekonomista in avtorja številnih, tudi v slovenščino prevedenih (ne le »ekonomskih«) uspešnic.
Varufakis je bil od februarja do sredine julija 2015, ko je bil po uspelem, a s strani EU grobo zavrnjenem referendumu o varčevalnih ukrepih, prisiljen odstopiti, poleg predsednika vlade Aleksisa Ciprasa prvi obraz levičarske vlade, ki je oblast prevzela z obljubami o »vrnitvi dostojanstva«, solidarnosti in predvsem koncu varčevalne politike.
Profesor, vajen bliskavic in pozornosti, je nase prevzel velik del odgovornosti in neposrednih pogajalskih nalog. Toda v Bruslju – in tudi v Berlinu – so atraktivnega in retorično izjemno spretnega Varufakisa, sicer vedno željnega medijske pozornosti, sprejeli kot vaškega norčka, ki ne sledi impotentnim birokratskim ritualom in sveta, ki se ustvarja daleč stran od resničnosti, ne sprejema »takega, kot je«. Varufakis ni popuščal. Evropskim in nemškim politikom je predlagal nove in nove rešitev, ti pa so ga, kot jasno pokaže praktično na vsaki drugi strani svoje knjige, ves čas preigravali in poniževali – tako, kot so to počeli z Grčijo. A z opazno razliko: Varufakis je imel na voljo udobno izhodno strategijo. Ko je dokončno postalo jasno, da Sirizini vladi ne bo uspelo narediti – naivno pričakovanega – obljubljenega preboja, se je umaknil iz politike in se vrnil v predavateljske klopi. Da bi se iz njih, morda je čas danes bolj dozorel, preko gibanja Diem25 pred prihajajočimi evropskimi volitvami znova vrnil v visoko politiko.
Je tu kakšen odrasel? je temeljna knjiga za razumevanje delovanja Evropske komisije in mednarodnih finančnih institucij na čelu z Evropsko centralno banko in Mednarodnim denarnim skladom. Ter seveda Evrope, ki so jo odtujili in »privatizirali« bančniki in birokrati. Branje za vpogled.

Boštjan Videmšek, Bukla 146

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...