Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Kaj je populizem

Jan-Werner Müller
Kaj je populizem
22,98 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Premiki
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-01-4975-0
Naslov izvirnika What is populism?
Leto izdaje izvirnika 2016
Prevod Tea Mejak
Urejanje Nela Malečkar

Tehnične lastnosti
trda vezava
24,5 x 16,5 cm
440 g
128 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > politika

Povej naprej

O knjigi

Jan-Werner Müller je profesor političnih ved na Princeton University in avtor številnih knjig. Svoje prispevke redno objavlja v London Review of Books, Guardianu in v New York Review of Books. Analitična in provokativna knjiga temelji na zgodovini in opisu primerov iz Latinske Amerike, Evrope in Združenih držav Amerike, v njej definira značilnosti populizma ter globlje vzroke za njegov vzpon in volilni uspeh politikov, kot so Donald Trump, Silvio Berlusconi, Marine Le Pen in Hugo Chávez.

Recenzija Bukla

V času splošnega vzpona narcisoidnih in brezkompromisnih ter v izključevanje drugih jasno usmerjenih voditeljev, od Trumpa in Orbana naprej, ki se jih gladko in avtomatično prijema oznaka populist, velja za hip postati in razmisliti, kaj ta oznaka sploh pomeni. V aktualni in bistro ter analitično napisani monografiji se je tega pojma lotil Jan-Werner Müller (1970), nemški profesor, ki predava na Princetonu. Njegova knjiga iz leta 2016, za katero je (po izvolitvi Trumpa) napisal še svež predgovor, temelji na zgodovini in opisih primerov iz Latinske Amerike, Evrope in Združenih držav Amerike, v njej pa opredeli značilnosti populizma in globlje vzroke za njegov vzpon. Po njegovem mnenju je ena od pomembnih značilnosti populistov pri njihovem vzponu in kasnejšem vladanju ta, da ne napadajo samo obstoječih elit, temveč so vedno usmerjeni tudi proti pluralizmu. Trdijo namreč, da samo oni predstavljajo ljudstvo. Müller pri tem, denimo, navaja primer turškega predsednika vlade Recepa Tayyipa Erdoğana, ki je na strankarskem zborovanju v brk svojim številnim kritikom doma, čeprav je seveda vedel, da so tudi oni Turki, izrekel: »Mi smo ljudstvo, kdo ste pa vi?« Slovenska izdaja knjige prinaša tudi spremno besedo novinarja in publicista Alija Žerdina, ki analizira, zakaj populizem v Sloveniji ni vzletel v enakem obsegu kot drugod, obenem pa v tem kontekstu analizira retorične manevre Slobodana Miloševića na mitingih resnice ob koncu osemdesetih let prejšnjega stoletja. Več kot aktualna knjiga za naš čas!

Samo Rugelj, Bukla 138-139

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...