Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Kako sem postal socialist in drugi spisi

Ivan Cankar
Kako sem postal socialist in drugi spisi
29,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-01-5187-6
Leto izdaje izvirnika 2018
Urejanje Primož Vitez
Izbor in spremna beseda Primož Vitez

Tehnične lastnosti
trda vezava
18 x 12 cm
326 strani
Tip knjige
esej
Kategorije
leposlovje > eseji
družbene vede > politika
slovensko leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Politični spisi Ivana Cankarja niso samo tisti teksti, s katerimi se je pisatelj leta 1907 dejavno vpletel v politični boj za prostor slovenskega dela avstro-ogrske monarhije v dunajskem parlamentu. Njegova politična agitacija za socialdemokratsko stranko, utesnjeno v tradicionalni antagonizem med klerikalno in liberalno skupino, je napovedala odmevna predavanja, ki jih je Cankar v zadnjem desetletju svojega življenja napisal in izrekel za delavsko javnost v Trstu in drugod po slovenskem govornem ozemlju. Njegova socialistična ideja je prepojila njegovo literarno ustvarjanje v celoti, začenši z nekaterimi najslavnejšimi besedili, po katerih Cankarja prepoznavamo kot velikega pisatelja. Ti teksti v izdelanem, visoko estetiziranem slogu izpeljujejo misel o posamezniku, ki bi svojo izjemnost moral uveljaviti v družbi. Cankarjev socializem torej ni družbena ideologija, ni navodilo za politično gradnjo slovenske družbe, temveč je nacionalna in univerzalna, transnacionalna pot, na kateri misleči posameznik lahko uresniči svojo izjemnost, edinstvenost in samobitnost. V tej drži je Ivan Cankar izrazito političen pisec.

Recenzija Bukla

Cankarjevo besedno ustvarjanje je pogosto potekalo na težko vidni meji med literaturo in družbeno angažiranimi besedili, kar dokazuje tudi zbirka njegovih spisov, ki nosi naslov po enem njegovih najbolj znanih angažiranih besedil. Logična izdaja ob stoletnici Cankarjeve smrti na enem koncu prinaša raznovrstne tekste, od člankov do besedil, napisanih ob različnih obletnicah in/ali smrti kakega od njegovih sodobnikov, kar z izčrpno spremno besedo kontekstualizira Primož Vitez. Glede na to, da letos slavimo Cankarja, pa je še posebej interesantno pogledati, kako je sam slavil svojega velikega predhodnika Primoža Trubarja (o njem je pisal ob štiristoti obletnici rojstva), za katerega ugotavlja, da je s svojimi prvimi knjigami v slovenščini v resnici opravil herkulska dejanja, saj v Trubarjevem času v slovenščini ni bilo niti pisma, kaj šele knjige. Knjiga, ki kaže, kako je tudi Cankar stal na ramenih velikanov, ki so živeli pred njim.

Samo Rugelj, Bukla 143

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...