Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Kapitalizem v prehodih

Politična in ekonomska zgodovina Zahoda po drugi svetovni vojni
Branko Bembič
Kapitalizem v prehodih
10,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Sophia
Zbirka Refleksija
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-6768-46-7
Urejanje Maja Breznik, Uroš Zorman

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14 cm
280 g
184 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > politika
družbene vede > ekonomija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Če poskusimo problematiko pričujoče knjige strniti v enem stavku, bi lahko dejali, da bomo raziskovali prehode kapitalizma v drugi polovici 20. stoletja. Ti prehodi so naslednji: vzpon keynesovskega projekta po drugi svetovni vojni, ki ga je na teoretski ravni podpirala keynesovska revolucija; kriza keynesovskega projekta v poznih šestdesetih in v sedemdesetih letih 20. stoletja; restavracija »zdravih« kapitalističnih odnosov od osemdesetih let dalje; in, končno, kriza neoliberalnega kapitalizma, ki se je začela konec preteklega desetletja. (Iz knjige)

Prevladujoča, neoklasična ekonomija je kapitalizem, ki ga zvaja zgolj na zasebno lastnino in trg, navajena razumeti brezgodovinsko, na primer s preučevanjem krivulj povpraševanja in ponudbe. Branko Bembič, pripadnik nove generacije političnih ekonomistov, ki se vzpostavlja okrog Delavsko-punkerske univerze, gre proti toku in na mesto neoklasičnih idolov postavlja Karla Marxa in Michala Kaleckega, kapitalizem pa razume skoz živo zgodovino. Njegova prva znanstvena monografija Kapitalizem v prehodih je reprezentativna za takšen pristop. V njej se Bembič posveti zgodovini kapitalizma od druge svetovne vojne naprej in prepozna vsaj tri etape. Prva se je začela s povojno izgradnjo keynesovskega projekta, ki je življenjski standard delavskega razreda povzdignila na povsem novo raven. Ko se je ta projekt zaradi notranjih protislovij na začetku sedemdesetih let zrušil, ga je zamenjala druga etapa, neoliberalizem, ki pa je, nasprotno, to raven znižala. V zadnjo etapo pa smo vstopili s trenutno svetovno gospodarsko in finančno krizo, ki je hkrati tudi kriza neoliberalizma. Bembičev sklep je jasen in radikalen. Iz krize ne moremo niti skoz več istega (neoliberalizem) niti skoz vrnitev starega (keynesovstvo). Namesto tega se po Bembiču kot boljša alternativa kaže odprava samega kapitalizma.

Branko Bembič (r. 1977) je ekonomist in filozof, doktorski študent sociologije ter član programskega odbora Delavsko-punkerske univerze.

Recenzija Bukla

Prvenec ekonomista in filozofa Branka Bembiča poveže tri obdobja, skozi katera se je levil kapitalizem v zadnjem stoletju. Prvo je bilo obdobje keynesovske (makro)ekonomske misli, ki je odmevala iz tridesetih let 20. stol. in je zajela povojno Evropo. Drugo je bilo obdobje neoliberalizma, ki se je bohotilo od osemdesetih let dalje, temu pa je, ne ravno nepričakovano, sledila slepa ulica današnje krize. V njej se pod pritiskom vse večjih družbenih nesoglasij zatekamo v nazore, ki so se še včeraj zdeli radikalni, predvčerajšnjim pa so, tudi v Evropi, ponujali alternativo kapitalizmu kot takemu. Bo v desetletjih, ki sledijo, konec kapitalizma neizogiben ali pa bo ostal samo na ravni utopičnega privida?

Žiga Valetič, Bukla 86-87

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...