Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Klic k razumu

Spomini
Miran Potrč
Klic k razumu
27,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Modrijan
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-241-848-9
Leto izdaje izvirnika 2014
Urejanje Aleksandra Kocmut

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 16,5 cm
730 g
320 strani
Tip knjige
spomini, pričevanja in pisma
Kategorije
družbene vede > politika
biografije in spomini > avtobiografija

Založnik o knjigi

Mirana Potrča poznamo kot državnozborskega poslanca in umirjenega politika. Donedavna ni razmišljal o pisanju spominov, a zvin gležnja spomladi 2014, želja, da se zaposli med prisilnim mirovanjem, in ženina spodbuda, kot pravi v predgovoru, so vplivali, da se je vendarle lotil njihovega pisanja. V ospredju je politika – dotaknila se ga je že v šoli in še dandanes se ji kot upokojenec ne odreka – , toda spomini veliko povedo tudi o tem, kakšen človek je Miran Potrč.
Spomini so razdeljeni v dva dela. Prvi je bolj kronološki in sega od otroštva do let, prebitih v parlamentu. Miran Potrč je poseben poudarek namenil sprejetju ustavnih amandmajev septembra 1989, ki so zagotovili pravno podlago slovenski osamosvojitvi. Drugi del knjige je tematski. Govor je o slovenski desnici, o odnosu do narodnoosvobodilnega boja, sprave, izbrisanih, posameznih zakonskih rešitvah … in do upokojitve.
O zapisanem avtor v predgovoru pravi: »Opisi dogodkov in okoliščin, vse do tistih v skupščini SRS, temeljijo na mojih spominih in mojem doživljanju takratnega časa. Z vso moralno odgovornostjo trdim, da se je vse to res zgodilo in da je opisano korektno ... knjiga ni moj življenjepis, temveč le izbor pomembnih dogodkov in dejanj, ki so zaznamovali moj značaj in delo. Opisujem tudi družbene okoliščine, kakor sem jih sam videl in doživljal, in vesel bom, če bo knjiga zanimala tudi mlade, ki teh obdobij niso doživljali osebno in jih zato ne poznajo ali pa poznajo le zavestno izkrivljeno resnico o tistem času. Svoj zapis dogodkov in časa, ki ga opisujem, dajem tudi v kritično oceno sodobnikom, ki preteklost morda vidijo drugače.«
Knjigi daje vrednost tudi seznam gradiv, dokumentov in avtorjevih člankov, ki bolj zainteresiranim bralcem in raziskovalcem omogočajo natančnejši vpogled v čas, ki mu je dal pomemben pečat tudi Miran Potrč.

Recenzija Bukla

Miran Potrč je dolgo zavračal zamisel, da bi se lotil pisanja spominov na svojih petdeset let dela. A potem je usoda hotela drugače: ko si je letos spomladi med vsakodnevnim sprehodom na Ljubljanski grad zvil gleženj in je moral zato počivati, je doma sédel za računalnik, začel brskati po svojih spominih in obsežni dokumentaciji in tako je nastala pričujoča knjiga. Ta, kot poudari njen avtor, ni življenjepis, ampak bolj izbor dogodkov, ki so krojili njegovo življenjsko pot in (iz)oblikovali njegovo osebnost. Potrč se na začetku najprej pomudi pri nekaterih utrinkih iz otroštva in mladosti, nato pa nadaljuje z opisom svoje poklicne kariere, vse od pravnika pripravnika na okrajnem sodišču v Mariboru do svojih poznejših političnih funkcij. Knjiga razkriva ozadja številnih družbenopolitičnih dogodkov, ki so krojili življenje v Sloveniji v zadnjih desetletjih, zraven pa niza avtorjeva osebna razmišljanja.

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 104

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...