Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Komunizem po letu 1989

Razprave o razredni teoriji, realsocializmu in Vzhodni Evropi
Gáspár Miklós Tamás
Komunizem po letu 1989

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Sophia
Zbirka Naprej!
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-7003-08-6
Naslov izvirnika Kommunismus nach 1989
Podnaslov izvirnika Beiträge zu Klassentheorie, Realsozialismus und Osteuropa
Leto izdaje izvirnika 2015
Prevod Martin Hergouth, Jan Kostanjevec, Jernej Pribošič
Urejanje Uroš Zorman
Prevod in spremna beseda Sašo Furlan

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14 cm
440 g
302 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > sociologija
filozofija
družbene vede > politika

Založnik o knjigi

"Sanje, v katerih svoboda pomeni konec politike, so sanje morilca."- Gáspár Miklós Tamás

"Tamáseva sijajna analiza postfašizma, ki jo moramo brati skupaj z njegovimi analizami propada realno obstoječih socializmov in zatona delavskih gibanj, je v času vsesplošne sovražne gonje proti beguncem in vzpona odkrito rasističnih populističnih desničarskih strank nepogrešljiva. Ne zato, ker bi kakor zgroženi liberalci s prstom pokazala na to, kar je pravzaprav očitno, temveč zato, ker pokaže, da ključni problem ravno ni v poblaznelih desničarskih politikih in predsodkih neukih množic, pač pa zlasti v strukturnih značilnostih delovanja sodobnega kapitalističnega gospodarstva in neoliberalne države – neodvisno od tega, ali se v vladi znajdejo mračnjaški radikalni desničarji ali razsvetljeni liberalni levičarji." - iz spremne besede Saša Furlana

Iz enega disidentstva v drugo – tako bi lahko opisali politični razvoj filozofa in družbenega aktivista G. M. Tamása, ki je v knjigi Komunizem po letu 1989 eruditsko sežel izkušnje in spoznanja o komunističnem gibanju, zlasti njegovem izvoru, ki sestavlja osnovo pomena, aktualnosti in alternativnosti komunističnih idej. Pri tem ni ne nostalgičen ne zanesenjaški, temveč kritičen in zaskrbljen. Iz svoje lastne izkušnje režimskih odklonov ter na osnovi zgodovine svoje družine (starša sta bila predvojna komunista) in mednarodnega protifašističnega gibanja kritično razpravlja ne le o politični regresiji Vzhodne Evrope po letu 1989, ampak tudi o razvoju socializma v zadnjih dvesto letih, o kulturni in politični zgodovini Vzhodne in Srednje Evrope, o razrednem boju, vzponu nacionalne države, etnonacionalizma in fašizma; sedanje prevladujoče stanje označuje kot »postafšizem«. Njegova razmišljanja prinašajo nove nastavke in bogatijo razpravo o komunizmu – tako z vidika zgodovine realsocializmov in njihove razrušitve kakor vprašanja o svetovni levici danes.

Recenzija Bukla

Tamás (1948) je transilvanski filozof in mislec, ki je že v sedemdesetih let emigriral na Madžarsko, kjer se je uveljavil kot eden najbolj lucidnih kritikov svetovnega liberalizma. V svoji odmevni monografiji Komunizem po letu 1989 iz leta 2015 poglobljeno analizira dve dimenziji socialističnega sistema: po eni strani se sprašuje, kateri so bili resnični vzroki za propad družbenega sistema, ki je bil v precejšnjem delu Evrope in tudi drugod prisoten v obdobju 1917– 1989, in ali je bil propadli sistem v osnovi res zgrajen po pravih socialističnih merilih; po drugi pa se ozira v čas zad njega četrt stoletja in razmišlja, zakaj sta potem v resnici razpadli Sovjetska zveza in Jugoslavija (edino nadnacionalno tkivo tu je bila po njegovem mnenju Komunistična partija) in kaj se dogaja s sodobnim kapitalizmom v odsotnosti »konkurenčnih« socialističnih sistemov tudi v kontekstu nacionalizmov in postfašizma.

Samo Rugelj, Bukla 132-133

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...