Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Liberalizem

Življenje ideje
Edmund Fawcett
Liberalizem
39,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba EPOS
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-93474-4-7
Naslov izvirnika Liberalism
Podnaslov izvirnika The life of an idea
Leto izdaje izvirnika 2014
Prevod Maksimiljan Fras

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 16,5 cm
860 g
461 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > politika

Povej naprej

Založnik o knjigi

Liberalizem Edmunda Fawcetta je zgodovina liberalizma od začetkov do danes. Gre za celostno predstavitev liberalizma, razvoja njegove misli skozi dve stoletji in osvetlitev njegovega težavnega položaja v sedanjosti (angleški izvirnik je izšel l. 2018). Avtor razvoj in stanje liberalizma predstavi na osnovi opisa in primerjave zgodovine liberalizma v štirih zglednih zahodnih liberalnih državah – Veliki Britaniji, Franciji, Nemčiji in ZDA – ter z osvetlitvijo življenja in dela najvidnejših oz. najpomembnejših liberalcev v zgodovini.

Vsebina monografije je v osnovi razdeljena na uvod in štiri dele.

  • V Uvodu avtor najprej temeljito opredeli liberalizem kot takšen.
  • V Prvem delu predstavi vzpon liberalizma v 19. stoletju.
  • V Drugem delu opiše liberalizem od osemdesetih let 19. stoletja do leta 1945, tj. njegovo zrelo dobo, v kateri se je ubadal z demokracijo in več drugimi velikimi izzivi kot so zahodni imperializem, katastrofa dveh svetovnih vojn ali velika depresija.
  • V Tretjem delu (1945–1989) prikaže razvoj povojnega liberalizma in pot liberalne demokracije k izrednemu uspehu.
  • V Četrtem delu osvetli težaven položaj, v katerem se je znašla liberalna demokracija v zadnjih dveh desetletjih: vzpon trde desnice na Zahodu, nove geopolitične izzive, odnos do migracij ter pereče intelektualne dvome in nezadovoljstvo.

Fawcett si v zgodbi o liberalizmu ves čas prizadeva biti objektiven ter predstavlja tako njegove šibke točke in slabosti kot tudi njegove močne strani. Namen knjige je, po besedah avtorja, »bolje razumeti, kaj je liberalizem, da bi nam bilo bolj jasno, kaj gre narobe«. Monografije, ki tako celostno osvetljujejo zgodovino liberalne misli, v mednarodnem prostoru izidejo zelo redko.

Edmund Fawcett se je pri pisanju knjige lahko naslanjal na svoje bogate publicistične izkušnje in te knjige ni namenil le zainteresirani strokovni javnosti (politologom, filozofom, sociologom, zgodovinarjem, ekonomistom idr.), temveč si je prizadeval to zahtevno temo približati čim širšemu krogu bralcev. Knjiga je namenjena vsem, ki jih zanima liberalizem oz. liberalna demokracija kot vodilna politična praksa v današnjem svetu – tudi pri nas.

Recenzija Bukla

Fawcett (1946) je angleški politični novinar in avtor knjig, med katerimi izstopa ravno Liberalizem: življenje ideje, ki je izvirno izšla leta 2014, potem pa bila dopolnjena ter ponovno izdana leta 2018 (po njej je tudi slovenski prevod). V tem obsežnem in dobro domišljenem delu nas Fawcett popelje skozi zgodovino razvoja tega družbenega in političnega koncepta; začne v prvi četrtini 19. stoletja in pri vodilnih mislih idejnih ustanoviteljev liberalizma, ki so temeljile na konfliktu, zoperstavljanju, napredku in spoštovanju. Liberalizem je po Fawcettu nastal kot praktičen odziv na vzpon kapitalizma, ki je s seboj prinesel novo oblast, oblast bogastva in denarja, liberalizem pa je ponujal etično sprejemljivo ureditev med enakopravnimi državljani. Še posebej je ustrezal tistim posameznikom in skupinam, ki niso želeli, da z njimi pometa ali upravlja kakršna koli oblast, bodisi pretirano nadrejena, ki je bila izvoljena na volitvah, ali pa tudi tista »kapitalistična«, ki se je vzpostavila z delovnim procesom. Fawcett svojo štiridelno knjigo, ki jo lepo umesti v različna zgodovinska obdobja, sklepa z liberalizmom 21. stoletja; to obdobje ima avtor za čas, ki je pretresel liberalno demokracijo in jo – kot vidimo tako po svetu kot pri nas – postavil pred nove izzive, kako si povrniti avtoriteto in ugled. Temeljno delo za študij in razmislek o ideji in praksi liberalizma.

Samo Rugelj, Bukla 154

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...